Debaltseve
Foto: TT

Ukrainska trupper lämnar Debaltseve

"Utvecklingen längs hela frontlinjen är väldigt osäker"
1:20 min

Ukrainas president Petro Porosjenko säger nu att regeringsstyrkorna drar sig tillbaka från staden Debaltseve.

Trots vapenvilan i söndags har pro-ryska separatisterna fortsatt att attackera staden där flera tusen ukrainska soldater fanns.

Vittnen från en stad 3 mil norr om Debaltseve säger att uttröttade Ukrinska soldater kommer dit i bilar och bussar.

Staden med flera tusen regeringssoldater är omringad av ryskstödda separatister och trots vapenvilan i söndags har de intensiva striderna fortsatt där, eftersom seperatisterna hävdat att vapenvileavtalet inte omfattat Debaltseve.

Enligt uppgifter nu på förmiddagen ska 80 procent av de ukrainska trupperna redan ha lämnat Debaltseve.

– Utvecklingen längs hela frontlinjen är väldigt osäker, säger Ekots utsände Kristian Åström i Mariupol. Det är oklart om de ukrainska trupperna slår sig ut eller får fri lejd.

EU fördömer offensiven mot Debaltseve. Den är en uppenbar brott mot den internationellt framförhandlade vapenvilan, säger EUs utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

EU är berett att vidta nödvändiga åtgärder om striderna eller annat som bryter mot Minsk-uppgörelsen fortsätter, säger Mogherini.

Under dagen idag ska de fyra politiker som förhandlade fram Minsk-överenskommelsen ha ett telefonmöte. Det är Ukrainas president Petro Porosjenko, Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes preisdent Francois Hollande. Det uppger en talespoerson för den franska regeringen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".