drönare
Predator B, ev av USA:s drönare. Foto: TT

USA kommer att tillåta ökad export av drönare

Kontroversiella attacker
1:34 min

USA kommer att tillåta ökad export av beväpnade så kallade drönare, alltså obemannade flygplan. Det är en ny linje som innebär att USAs allierade kan köpa de kontroversiella drönarna för att använda dem själva.

Attackerna med drönare är kontroversiella, inte minst för antalet civila som dödats och skadats när USA missat sina mål.

Under Barack Obamas tid som president har USA utnyttjat de förarlösa flygplanen allt oftare för att bekämpa terrorister. Länge ville presidenten inte ens kännas vid att USA använde dem och metoden är omgärdad av sekretess.

I sitt faktablad är USAs utrikesdepartement noga med att understryka att all export av USA-tillverkade drönare, vare sig de är kommersiella eller militära, ska följa alla regler och begränsningar.

Vilka länder som ska kunna köpa drönarna ska avgöras från fall till fall och för att sälja dem förbehåller sig USA rätten att kontrollera hur de används.

Enligt tidningen Washington Post har USA hittills sålt sina beväpnade drönare enbart till Storbritannien. Obeväpnade drönare, som används för att samla in underrättelseinformation, för att spionera, har sålts till ett större antal länder, till exempel de NATO-allierade Frankrike och Italien.

I utrikesdepartementets faktablad står att USA, genom ökad export, förbättrar sin egen nationella säkerhet genom att kunna samarbeta med partners med en förbättrad försvarsförmåga och att det samtidigt "lättar trycket" på USAs militär om allierade länder kan använda sina egna drönare.

Slutklämmen är att även USAs tillverkare av drönare har nytta av ökad export och därmed också amerikansk ekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".