Blommor  lämnas utanför synagogan i Köpenhamn. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR
Blommor lämnas utanför synagogan i Köpenhamn. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR

Dansk polis ser över taktik mot terrorister

Kanske inte bästa placeringen
1:35 min

Den danska polisen ska nu se över sin taktik efter helgens attacker där sammanlagt fem polismän skottskadades. Framförallt handlar det om misstänkta brister i samband som skottlossningen utanför synagogan i Köpenhamn.

Här framför synagogan i centrala Köpenhamn stod två poliser och en vakt från den judiska församlingen, rapporterar Ekots utsända Jenny Sanner Roosqvist. Gärningsmannen spelade full och när han var tillräckligt nära sköt han vakten i huvudet med en pistol. Sedan sköt han mot poliserna. De kastade sig ned på marken, men skadades båda två.

Nu säger polisinspektör Mogen Lauridsen till Danmarks Radio att det faktum att båda poliserna träffades indikerar att deras placering kanske inte var den bästa. Därför ska polisen nu se över hur man ska positionera sig i förhållande till varandra i framtiden vid liknande uppdrag i framtiden.

– Vi har jobbat med möjligheten att utsättas för en självmordsterrorist i flera år, säger Mogen Lauridsen, och har därför inte undervärderat riskerna, men vi kanske har övervärderat vår egen reaktionsförmåga.

Polisen ska nu därför se över om en förändrad placering kan ge snabbare reaktionstid så att något liknande det som hände utanför synagogan inte kan hända igen.

Sammanlagt skottskadades fem poliser vid dom två attackerna, alla är nu utskrivna från sjukhuset. Gärningsmannen använde tre olika vapen. Vid den första attacken mot mötet i kulturhuset Kruttunnan där Lars Vilks deltog användes ett militärt automatvapen och 28 skott avlossades. Vid synagogan avlossades sammalagt nio skott med två olika pistoler. Alla vapen har återfunnits.

Polisen har ännu inte helt kunnat knyta den misstänkte Omar Abdel Hamid El-Hussein till attackerna, men har nu bekräftat att han är misstänkt gärningsman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".