Banken HSBC. Foto: TT
Banken HSBC. Foto: TT

Schweiziska HSBCs kontor söks igenom

500 svenskar
1:17 min

Idag söker åklagare igenom den schwiziska banken HSBCs kontor i Genève. Detta efter avslöjandet om hur banken hjälpt tusentals personer att undkomma skatt i sina hemländer.

Efter anklagelser om att den internationella storbanken HSBC skulle ha hjälpt förmögna personer att komma undan skatt i sina hemländer har en brottsutredning om grov penningtvätt nu inletts. Bankens kontor i Schweiz genomsöks idag, det skriver åklagarmyndigheten i Genève i ett uttalande.

Det var för drygt en vecka sedan som Ekot tillsammans med 140 utländska medier avslöjade att storbanken HSBC hjälpt tiotusentals rika personer att gömma sina pengar för skattemyndigheter. En av personerna har tidigare pekats ut som förmedlare av mutor i samband med JAS-affären i Sydafrika. I materialet som läckt ut fanns också omkring 500 svenskar med. Många hade försökt att dölja sina identiteter via anonyma nummerkonton och brevlådeföretag i skatteparadis.

Den utredning som nu startat riktar sig i första hand mot HSBC Private Bank i Schweiz, men även enskilda kunder kan dras in i granskningen, säger åklagarna. Utredningen handlar inte om skatteflykt i första hand utan om grov penningtvätt i samband med annan brottslighet. Åklagarna genomsöker i dag bankens kontor i Schweiz i jakt på bevis.

HSBC vill inte uttala sig i dag men medgav i helgen att dess schweiziska kontor till och med år 2007 inte uppfyllde de krav som kan ställas på en bank, men att sättet att göra affärer på har ändrats sedan dess.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".