Det spanska flygbolaget Iberia och Venezuelas president Nicolas Maduro. Kollage: Sveriges Radio
Det spanska flygbolaget Iberia är ett av bolagen som hotats av Venezuelas president Nicolas Maduro. Kollage: Sveriges Radio

Venezuela hotar spanska företag

Den venezuelanska regeringen kallade i förra veckan flera spanska företag som verkar i landet till ett särskilt möte. Företagen ombads försöka påverka hur spanska medier rapporterar om både Venezuela och spansk inrikespolitik.

Enligt den spanska tidningen ABC ska venezuelanska regeringsrepresentanter ha hotat med att förstatliga företagen.

Det var en underlig tillställning som hölls i Venezuelas presidentpalats förra veckan. Spanska företag som verkar i landet kallades till möte för att diskutera innehållet i spanska medier.

Storbanken BBVA, hotellkedjan Meliá, telefonbolaget Telefónica och flygbolagen Iberia och Air Europa fanns bland de inbjudna.

Väl på plats ombads företagsrepresentanterna att använda sitt inflytande för att påverka bilden av Venezuela i spanska medier.

Enligt den spanska tidningen ABC ska de också ha uppmanats till att försöka påverka mediebilden av det spanska partiet Podemos, som har nära band till den venezolanska regeringen.

ABC skriver att de spanska företagen hotades med repressalier såsom expropriering och förstatligandeav sin verksamhet i Venezuela.

Nyheten om mötet har väckt ramaskri i Spanien, det ses som ett försök att lägga sig i den spanska valkampanjen. Nu har konflikten nått ministernivå.

– Spanien är en demokrati och vi har yttrandefrihet och pressfrihet, sade Spaniens utrikesminister José Manuel Garcia-Margallo.

Ministern förklarade vidare att han står i ständig kontakt med de spanska företag som verkar i Venezuela. Dom två länderna har sedan flera år en konfliktfylld relation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".