Migrationsverkets boende i Ekenässjön utanför Vetlanda. Foto: Alexandra Svedberg / Sveriges Radio
Migrationsverkets boende i Ekenässjön utanför Vetlanda. Foto: Alexandra Svedberg / Sveriges Radio

Brist på bostäder i svenska flyktingmottagningen

"Jag kan tänka mig var som helst"
1:43 min

Bristen på bostäder är fortsatt stort problem i den svenska flyktingmottagningen. Ungefär 10 000 personer med uppehållstillstånd väntar på en bostad och tar upp platser på Migrationsverkets anläggningar. Antalet väntas fördubblas till slutet av nästa år.

Ekot har träffat Daniel från Etiopien. Han fick uppehållstillstånd för 14 månader sedan, men bor fortfarande kvar på Migrationsverkets boende utanför Vetlanda.

– Om jag får ett nytt ställe så är det bättre för mig. Jag kan tänka mig var som helst i Sverige, säger Daniel som bor i ett tegelfärgat flerfamiljshus i Ekenässjön, utanför Vetlanda i Småland.

Här delar Daniel ett rum och kök med sex andra personer från olika länder. Trots att han fick sitt uppehållstillstånd för 14 månader sen har han fortfarande inte kunnat flytta.

I slutet av förra året var det runt 10 000 personer med uppehållstillstånd som bodde kvar på Migrationsverkets anläggningar. En kraftig ökning jämfört med två år tidigare.

Per Sörensen, expert på boendeutveckling på Migrationsverket, har följt utvecklingen under många år.

– Den obalans som uppstår i och med att fler flyttar in än som flyttar ut gör ju att vi hela tiden behöver anskaffa nya boendeplatser, säger Sörensen till Ekot.

Enligt verkets senaste prognos till regeringen kommer antalet att fördubblas till slutet av nästa år. Enligt Per Sörensen bedömer man att det kommer fortsätta öka i ganska stor takt under de närmaste åren.

– Vi ser ingen avmattning under 2015 och 2016, säger Per Sörensen.

En viktig orsak är att kommunerna inte erbjuder så många bostäder som behövs och att antalet beviljade uppehållstillstånd väntas öka.

Andelen som skaffar bostad på egen hand ökade under förra året, men trots det är det alltså stora svårigheter för många som får vänta länge på att komma igång med vardagslivet i Sverige. Daniel från Etiopien letar varje dag.

– Jag tittar på sajter på internet för att hitta ett nytt ställe, och jag har kontakt med människor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".