rökning, röka, cigarett
Fredrik Sandberg / TT

Het debatt om utökat rökförbud även i Storbritannien

Så är läget i England, Japan och Grekland
1:41 min

Sveriges regering utreder flera förslag om hur man kan minska på rökningen, med slutmålet att landet ska vara rökfritt om tio år. Debatten är het och åsikterna är många. Men Sverige är knappast ensamma om att ha utökat rökförbud högt på agendan, konstaterar Ekots korrespondent i London, Staffan Sonning.

Debatt i Studio Ett: Muf möter organisationen Smart Ungdom

Här i England förbjöds rökning på arbetsplatser, pubar och restauranger i juli år 2007. Då hade Skottland, Wales och Nordirland redan genomfört det.

Flera undersökningar som publicerats visar bland annat att restaurangpersonal och bartenders har fått väsentligt förbättrad hälsa på grund av minskat indirekt exponering för tobaksrök.

Det pågår diskussioner om att utöka förbudet till att gälla även utomhus. Staden Bristol blir först med att frivilligt införa rökförbud vid två av sina torg, bland annat det stora Millennium Square.

Det finns en brittisk lobbyorganisation som propagerar mot alla inskränkningar för rökare. Den heter Forest, och den har nyligen inlett en kampanj mot förbuden i Bristol.

"Rökning utomhus skadar ingen utom möjligen rökaren, och det är deras eget val. Tobak är lagligt och rökarna bidrar med tio miljarder pund årligen bara i tobaksskatt. De måste tillåtas att tända sina rökverk någonstans utan att utsättas för trakasserier", skriver lobbyorganisationen.

De engelska rökarna har dock ännu långt till kvar sina japanska kollegers vedermödor. I Tokyo är rökning förbjuden utomhus också, förutom i särskilda rökrutor som finns här och där längs gatorna.

Den som tänker sig röka i friska luften utanför flygplatserna, hänvisas till att gå in i särskilda plastkuber med fläktar och reningsanläggningar.

I andra änden av rök-skalan hittar vi Grekland. Där är rökning också förbjudet på restauranger och caféer och andra offentliga rum. Men det bryr sig grekerna rätt ofta inte om. De bolmar på trots förbudsskyltarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".