Begravning av den judiske man som sköts ihjäl vid terrordådet mot en synagoga i Köpenhamn i Danmark. Foto: TT
Begravning av den judiske man som sköts ihjäl vid terrordådet mot en synagoga i Köpenhamn i Danmark. Foto: TT

Tung stämning vid judiske terroroffrets begravning

2:19 min

I dag begravdes den 37-åriga Dan Uzan som under lördagsnatten sköts ihjäl utanför synagogan i Köpenhamn. Under stort polisbeskydd och mediabevakning anlände hundratals danskar till den mosaiska begravningsplatsen på Vesterbro.

För första gången på flera dagar tittade solen fram bakom molnen här i Köpenhamn under Dan Uzans begravning. Flera hundratals människor kom hit för att visa sin respekt för den avlidne 37-åringen och hans familj.

Uzan stod vakt utanför synagogan i lördags natt där det pågick en bat mitzvah då den förmodade gärningsmannen sköt honom i huvudet på nära håll.

Stämningen utanför bagravningsplatsen var dämpad när fler och fler människor strömmade till. Statsminister Helle Thorning Smith och Köpenhamns borgmästare Frank Jensen var några av deltagarna. 

Venstres partiledare, Lars Lökke Rasmussen, kom gående till begravningsplatsen och var märkbart tagen av stundens allvar.

– Det känns tungt. Jag kan höra på mig själv att det känns tungt redan när du frågar. Det är märkligt att två danska män har mist livet för att de är danska män, säger Lökke Rasmussen till Ekot.

Dan Uzan beskrivs av församlingsmedlemmar som en mild man med ett stort hjärta. Han var inte djupt religiös men väldigt engagerad i församlingen. Alltid glad, leende och hälsade på alla.

Som målvakt for den judiska fotbollsklubben Hakoah i Köpenhamn stod Dan Uzan mellan angriparen och målet. Han tog ofta en för laget.

Natten till söndag tog Dan Uzan ännu en for laget, som vakt för den judiska församlingen i Köpenhamn. Så skriver församlingen själv på sin hemsida.

Venstres partiledare Lars Lökke Rasmussen säger att han tycker det är än sorgligare att Dan Uzan miste livet i sin strävan att skydda medlemmarna i församlingen.

– Han har mist sitt liv för att han är dansk jude. Han är också något utöver det, nämligen någon som blivit skjuten av en person som inte tror på det som han tror på. Det gör det... det gör det bara ännu värre, säger Lars Lökke Rasmussen.

Samtidigt kom i dag beskedet att det seminarium i Köpenhamn i helgen, som avbröts av terrordådet, ska återupptas inför publik på Danmarks Radio i morgon.

Konstnären Lars Vilks, som efter dådet bor på hemlig ort, säger till TT att han ska medverka i seminariet via telefon.

Vilks fortsätter att bla arbeta med kommande seminarier, han vill inte säga var och när nästa framträdande i offentligheten är planerat, och polisen säger inget om hur skyddet för Vilks ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista