Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kvinnoregistret. Klicka för att komma till Ekots sida med utdrag ur polisens hemliga register.

Polisen om kvinnoregistret: "Vi kunde gjort mer"

"Med facit i hand så borde vi ha gjort mer"
2:08 min

Efter Ekots rapportering om att polisen för flera år sedan larmades om det kontroversiella kvinnoregistret i distriktet Södertörn så erkänner nu Stockholmspolisen att de hade kunnat gå till botten med uppgifterna tidigare.

Stockholmspolisens ledning fick redan för två och ett halvt år sedan detaljerad information om att det fanns tveksamma datafiler vid brottsoffergruppen i Södertörn, det kunde Ekot avslöja i morse.

I dag vet vi att det som beskrevs för ledningen redan 2012 är det som senare skulle bli känt som kvinnoregistret.

– Vem fan ger dem rätten, ursäkta språket, att göra så här mot en människa. Det här är så sjukt kränkande, sade Linn, en av de registrerade kvinorna, när Ekot rapporterade om registret i december förra året.

Två internutredningar och en extern utredning som gjordes för flera år sedan ledde ingenstans, och den kränkande registreringen av kvinnorna kunde fortsätta fram till vårt avslöjande.

Under dagen har kraftig kritik riktats mot polisens hantering av det här fallet, bland annat från Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

– Jag vill inte bli cynisk och jag är inte konspiratoriskt lagd. Men man undrar ju vad som ligger bakom den här nästan uppenbara oviljan att gå till botten med något som verkar vara fel, säger hon.

Polisen menar nu att de tog de tidiga larmen om registrering på allvar redan 2012 och att det var därför det bland annat skickades vidare till polisens internutredningar.

Men när de fallen hade lagts ned och det bedömdes att Datainspektionen skulle titta på fallet så var det nuvarande regionchefen i Stockholm, Ulf Johansson, som fick uppgiften att skicka det till Datainspektionen.

Men det gjorde han aldrig, och i dag vill han inte ställa upp på intervju i Ekot. Via presschefen Varg Gyllander erkänner Stockholmspolisen i dag att de hade kunnat göra mer:

– När det här uppdagades så initerades en internutredning, men varför man inte grävde vidare kan jag inte svara på, säger han.

Kunde man gjort mer?

– Det kunde man säkert. Nu när det har exponerats på det här viset och vi ser olika delar lyftas, så  visst, i efterhand kan man säga att vi borde kanske ha gjort mer. Vi borde kanske ha kontaktat datainspektionen och vi borde kanske ha grävt mer själva. Jag kan absolut säga såhär i efterhand, att nu med facit i hand vi borde kanske ha gjort mer, ja.

Linn heter egentligen något annat.

Relaterat

Mer om Kvinnoregistret

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".