Ukrainska trupper på väg ut ur Debaltseve. Foto: Vadim Ghirda/AP.
Ukrainska trupper på väg ut ur Debaltseve. Foto: Vadim Ghirda/AP.

Nya möten om Ukraina planeras

"Blev ständigt beskjutna"
1:07 min

Ukrainas armé beordrades idag av presidenten och överbefälhavaren Petro Porosjenko att lämna staden Debaltseve. Nya diplomatiska försök görs nu för en hållbar vapenvila.

– Vi blev ständigt beskjutna med tunga vapen och alla bad till Gud om att överleva, berättar en av soldaterna från en av bataljonerna som kom från Debaltseve idag i ukrainsk tv.

13 döda soldater fördes ut samtidigt med flera hundra soldater som på order av president Petro Porosjenko lämnade staden. En stad som stått under ständig attack av separatister med stöd av ryska stridsvagnar och rysk militär, ett totalt brott mot vapenvileavtalet.

– Här syns de ryskstödda banditerna och separatisternas sanna ansikte, sa Porosjenko innan han flög för att möta soldaterna som ända in i det sista höll sina ställningar i Debaltseve.

Nya diplomatiska kontakter har nu tagits. Utrikesministrarna i USA och Ryssland talade i telefon idag om hur en hållbar vapenvila ska nås. Dessutom planeras nya möten mellan Vladimir Putin, Petro Porosjenko, Angela Merkel och Francois Hollande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".