Mariupol, i östra Ukraina. Foto: TT
Mariupol, i östra Ukraina. Foto: TT

Strider utanför Mariupol i östra Ukraina

Kristian Åström från Mariupol
1:35 min

Nya strider i en liten by strax utanför den strategiskt viktiga staden Mariupol. Samtidigt görs nya diplomatiska försök för att få till en hållbar vapenvila i östra Ukraina. 

Det är den lilla byn Shyrokyne med cirka 2 000 invånare som i dag har evakuerats, efter att strider brutit ut.

I dag rapporteras om två döda bland de ukrainska styrkorna och sedan i söndags är det totalt nio döda och 60 skadade.

– Enligt den information jag fått så används tungt artilleri, även om det mest är granatkastare som man skjuter med. Även grannbyar har idag träffats av granateld så någon vapenvila råder inte där, säger Kristian Åström, Ekots utsände på plats.

På den militärförläggning som Ekot besöker i dag berättar ukrainska befäl och soldater att de ser på den rådande vapenvilan som något tillfälligt.

– De är rädda att om den andra sidan, separatisterna och de ryska förbanden, sätter in mer artilleri i den här regionen så kommer de att tvingas lämna byn. Då är nästa stora stödpunkt Mariupol. Men där finns det större arméenheter samlade så de tror att de kan stoppa separatisterna där, säger Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".