USA:s president Barack Obama. Foto: Carolyn Kaster/TT.
Foto: Carolyn Kaster/TT.

Obama höll tal om extremism

Fler fronter används i kampen mot våldsam extremism och terrorism
1:51 min

USA:s president Barack Obama talade under onsdagskvällen inför den pågående anti-terrorkonferensen i Washington där även Sverige deltar. Obama sa bland annat att kampen mot våldsam extremism och terrorism inte enbart kan föras militärt.

Minst lika viktigt, enligt Obama, är att möta propaganda, radikalisering och rekrytering på sociala medier på nätet. Han sa också att ingen religion är ansvarig för terrorism utan att det är människor som är ansvariga i varje enskilt fall.

– Obama underströk i sin öppning det som understryks allt mer och särskilt på den här konferensen, att militäroperationer som de flygbombningar mot IS-mål som den USA-ledda alliansen leder just nu till exempel inte alls är den enda lösningen utan bara är en del av försöken att tvinga tillbaka terroristerna, säger Agneta Furvik, Sveriges Radios korrespondent i New York.

Hon fortsätter:

– Och att kommunikation mellan människor, mellan religiösa ledare och deras församlingar, mellan vänner och familjer och inte minst då kommunikationen på nätet i sociala medier är de fronter där det mest effektiva arbetet kan föras för att förhindra att unga människor radikaliseras.

Den här kampen mot terrorismen och sådana här konferenser har hållits tidigare, är det någonting nytt som kommit fram nu?

– Det är väl mer en förskjutning att man talar mer om de andra fronterna utöver de militära. Dessutom är det också så att Obama allt oftare och också i dag använde mycket av talet till att påminna om att våldsamma terroristideologier inte enbart handlar om så kallad islamisk extremism utan att människor över hela världen faller offer för våldsam extremism med andra avsändare, med eller utan påstådda religiösa budskap, säger Agneta Furvik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".