Tusentals människor samlades på torget Plaza de Mayo i Buenos Aires. Foto: Victor R. Caivano/TT.
Tusentals människor protesterade i går i Buenos Aires för att kräva rättvisa i fallet med den döde åklagaren Alberto Nisman. Foto: Victor R. Caivano/TT.

Tusentals i protestmarsch i Argentina

Oppositionen misstänker att regeringen ligger bakom åklagarens död
1:54 min

I Argentina gick tiotusentals människor ut på gatorna i går för att kräva rättvisa i fallet med åklagaren Alberto Nisman som hittades död i sin lägenhet för en månad sedan. 

Initiativet till manifestationen togs av en grupp åklagare som ville hedra sin kollega, men demonstrationen var framför allt en protest mot president Cristina Fernandez de Kirchner.

– Jag har kommit för att hedra Alberto Nismans minne, men jag är också här för att visa min ilska mot hur regeringen styr landet, sa en kvinna som i går trotsade regnet för att gå ut och demonstrera i Buenos Aires tillsammans med tiotusentals andra oppositionella.

Hon intervjuades i den argentinska TV-kanalen Canal 13 som i flera timmar direktsände från manifestationen.

Men den som istället slog på regeringstrogna kanal 7 fick en helt annan verklighetsbild serverad. Där tonade nyheterna ner de demonstrationer som hölls i Buenos Aires och runt om i hela Argentina och ägnade istället tiden till att hitta felaktigheter i Alberto Nismans utredning av bombattacken mot ett judiskt center i Buenos Aires 1994.

Nisman hävdade att Iran låg bakom attentatet och anklagade president Cristina Fernandez de Kirchner för att försöka sinka hans utredning eftersom hon ville förbättra handelsrelationerna med Iran.

Alberto Nisman hittades skjuten i sitt hem dagen innan han skulle presentera utredningen i kongressen.

Självmord eller mord - den frågan delar nu argentinarna som beroende på vilken TV-kanal de tittar på får diametralt olika information.

Oppositionen misstänker att regeringen på ett eller annat sätt ligger bakom mordet. Regeringen å sin sida menar att oppositionen konspirerat med säkerhetspolisen för att mörda Nisman och på så sätt framställa president Cristina Fernandez de Kirchner i dålig dager.

Bara en sak står egentligen helt klar: Åklagarens död har blivit en bricka i valkampanjen inför presidentvalet i oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".