Ekots utsände Kristian Åström med soldater som precis kommit från fronten. Foto: SR/TT
Ekots utsände Kristian Åström med soldat som precis kommit från fronten. Foto: SR/TT

Frivilliga i Mariupol: Vi behöver artilleri

"Måste få tungt artilleri"
1:55 min

Trots vapenvilan i östra Ukraina fortsätter striderna utanför Mariupol med tungt artilleri. Ekots utsände har träffat flera soldater, som inte ger upp.

– Om vi inte får tillgång till tungt artilleri blir tvingade att retirera, säger ett kompanibefäl som precis kommit tillbaka från striderna 20 kilometer bort.

Hans trupp har avlösts och jag träffar dem i matsalen i en idrottanläggning som nu tjänar som huvudkvarter i Mariupol för Azovbataljonen. På golvet ligger nätsäckar med potatis och rotfrukter och i kantinens kök serveras potatissoppa. Soldaterna är smutsliga och trötta efter 24 timmars tjänst i byn Sherokino, en plats som de ser ut att förlora.

Separatisterna har understöd av rysk artilleri, berättar kompanibefälet, ett 22-åring före detta student som anslöt sig frivilligt för 8 månader sedan.

– Här råder ingen vapenvila, soldater dör dagligen och många såras, säger han.

Om den ukrainska arméns reträtt från Debaltseve, 15 mil härifrån, vill ingen prata om.

– Det är inte vårt område, svarar de kort.

De flesta av soldaterna har köpt sina uniformer, en man har en tysk flagga på armen.

– Jag har inte hunnit ta av den, förklarar han. I en bröstficka har han en liten handgranat och på golvet ligger hans automatvapen, en kalashnikov - hälften av utrustningen har han betalt själv.

För att skilja sig från fienden, de ryska förbanden och de lokala separatisterna, har soldaterna surrat gul tejp i två band runt armarna. Alla runt bordet är i 20-års åldern, de senaste dagarna har flera stupat i Sherokino. Jag frågar hur länge de tänker strida i förbandet som består mest av frivilliga.

– Så länge vi kan, svarar de.

Under det senaste dygnet har fjorton ur de ukrainska styrkorna dödats i strider med pro-ryska rebeller, enligt militära källor i Kiev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".