Justitieminister Beatrice Ask.
Justitieminister Beatrice Ask. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Inget totalförbud mot barnäktenskap - Ask nöjd med lagen

Inget totalförbud mot barnäktenskap
1:19 min

Moderaternas Beatrice Ask är ordförande i justitieutskottet och hon var justitieminister i alliansregeringen som genomförde de lagändringar som trädde i kraft förra året när det gäller barn- och tvångsäktenskap. Hon tycker att lagen numera är bra, men hon menar att fallet med den 14-åriga flickan visar att den inte har hunnit få fullt genomslag än.

– För det första får inte jag uttala mig i enskilda ärenden, men det finns ju skäl till att det omprövades, det är väl alldeles uppenbart. Och om man tittar på lagstiftningen så är den väldigt tydlig med att vi inte accepterar barnäktenskap.

Men allra först har både Socialtjänsten och Skatteverket godkänt det här?

– Ja, det är ju så att myndigheter gör fel mellan varven och gör olika bedömningar. Det tar alltid lite tid innan ny och skarpare lagstiftning sätter sig.

Men trots att lagen skärptes så finns det inget totalförbud för barnäktenskap i Sverige. Myndigheterna kan fortfarande godkänna ett äktenskap om paret har gift sig utomlands och ingen av dem har någon anknytning till Sverige. Även om det finns anknytning till Sverige så kan äktenskapet godkännas, om det finns synnerliga skäl.

Aleksander Gabelic är ordförande för Svenska FN-förbundet. Han säger att man borde ha infört ett totalförbud.

– Vi menar på att det här exemplet, även om inte jag heller ska uttala mig om enskilda fall, visar på det som vi på FN-förbundet har varnat för: Att myndigheterna är inte helt klara över vad som gäller. Det finns ett hål i lagstiftningen som gör att myndigheter själva måste bedöma vad som är synnerliga skäl. Vi tycker att det är olyckligt. Vi skulle gärna vilja se tydlighet, ett klart förbud. Barn ska vara barn och ingenting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".