ris
Foto: TT

Livsmedelsverket ser allvarligt på arsenik i ris

Livsmedelsverket: "Ät varierat"
1:26 min

Livsmedelsverket ser allvarligt på uppgifterna i Sveriges Television i morse om att mer än hälften av undersökta förpackningar med ris, innehåller arsenik. Tio olika risförpackningar undersöktes, i sex av dem hittades arsenik.

– Ja, vi tycker att det här är allvarligt. Sedan tycker vi inte att det är en akut risksituation, utan det här handlar mer om att en ensidig konsumtion av risprodukter under lång tid, flera år, som håller väldigt höga halter, skulle kunna utgöra en riskfaktor för cancer, säger Salomon Sand, toxikolog på Livsmedelsverket.

Han betonar att arseniken är en av många riskfaktorer, rött kött, för lite frukt och grönt, ensidig kost och för lite motion, är några av de andra faktorerna.

Det är känt att det finns arsenik och också andra giftiga ämnen, till exempel tungmetaller i ris men också i andra spannmålsprodukter. Livsmedelsverket skriver i sina kostråd att barn under sex år inte ska dricka risdrycker, eftersom de då kan få i sig för mycket arsenik.

Livsmedelsverket ska snart börja nya analyser av arsenik i olika livsmedel, eftersom en ny teknik gör att de kan skilja på giftig, oorganisk arsenik och ofarlig, eller mindre farlig, organisk arsenik. Det har man inte kunnat tidigare.

– Det är framför allt den så kallade oorganiska arseniken som är den giftiga formen som kan de här hälsoeffekterna, cancer till exempel. Övriga former bedömer man inte som så problematiska, säger Salomon Sand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".