Mariupol, i östra Ukraina. Foto: TT
Mariupol, i östra Ukraina. Foto: TT

Strider på många håll runt Mariupol

Kristian Åström från Mariupol
3:08 min

Samtidigt som det pågår fortsatta förhandlingar för att försöka säkra vapenvilan i Ukraina kommer uppgifter att de ryskstödda separatisterna inlett granatbeskjutning mot en by utanför Mariupol. 

Vår utsände Kristian Åström rapporterar därifrån att det handlar om artillerield mot en ukrainsk postering cirka 20 km öster om Mariupol. Byn ligger precis bredvid byn Shyrokyne där det pågått strider i en vecka.

– Man kan man säga om de här rapporterna, att de säkert stämmer, men det händer säkert mycket mer. Det är ett väldigt stort frontavsnitt,  kanske 50 mil långt, som OSSE-observatörerna har att bevaka och det förekommer strider på flera olika ställen, men inte med artilleri, och detta kanske inte alltid rapporteras, säger Åström i en rapport.

Vad säger man i Mariupol om gårdagens uttåg ur Debaltseve?

– Det är en stor kritik mot hur armen leds och hur den sköts. President Poroshenko har sagt att han beordrade en reträtt men enligt soldaterna själva flydde de för annars hade de dött i artillerielden. De var omringade och saknade ammunition och mat.

– Många här drar en parallell till vad som hände på ett ennat ställe i augusti när de ukrainska trupperna inte drog sig tillbaka i tid. Då var de också i en hopplös situation och många soldater dog helt i onödan.

Många av soldaterna får köpa en stor del av sin utrustning själva, och i en butik i Mariupol som säljer militär utrustning, träffade Kristian Åström en av kunderna. Han hade köpt knäskydd, vattenkannor, och varma underkläder till en vän som befinner sig vid fronten.

– Utrustningen är undermålig, liksom hela organisationen inom armén, säger han

Han berättar vidare att det innan kriget bröt ut knappt fanns någon armé och att den som fanns var i uselt skick.

– Den var som ett döende djur. Jag vet, jag var i armén i fem år, gick på officershögskolan. Vi tränade kanske en gång i veckan, det är ett skämt. Inga löner, ingen karriär. Det var polisen som fick alla resurser.

Mannen i butiken är inte förvånad över utvecklingen. Befälen är dåliga och han är glad över att han inte blivit inkallad. På frågan varför han inte blivit det svarar han:

– Vi är 40 miljoner i Ukraina, de ska mobilisera 100 000. Bara det är ett oöverstigligt problem för byråkratin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".