Ukrainska soldater mellan städerna Dabeltseve and Artemivsk. Foto: Petr David Josek/TT
Ukrainska soldater mellan städerna Dabeltseve and Artemivsk. Foto: Petr David Josek/TT

Världen fördömer brott mot ukrainska vapenvilan

"Det är svårt att se hur Ryssland ska hantera en sådan situation"
1:22 min

I dag har ledarna för Frankrike, Tyskland, Ukraina och Ryssland fördömt de senaste dagarnas brott mot vapenvilan i Ukraina och kräver att avtalet från Minsk ska hållas. De ryska kommentarerna är att allt är Ukrainas fel, rapporterar Maria Persson Löfgren.

-- Den ryske FN-ambassadören sa angående vapenvileavtalet att han, precis som Ryssland, motsätter sig det Ukrainas president Porosjenko vill ha, alltså fredsövervakande styrkor från FN. Han säger att det är i strid med vapenvileavtalet. Men hela Debaltseve är ju i strid med vapenvileavtalet, säger Maria Persson Löfgren.  

Ekots Rysslandskorrespondent menar att Vladimir Putin inte går med på den bild som EU och Porosjenko ger av det som har hänt. Den bilden är att det var ett brott och att det brottet fortsätter genom att de nu har erövrat staden som låg på ukrainsk sida.

I går sa Putin att han såg det som självklart att soldaterna skulle lägga ner sina vapen och lämna Debaltseve. Tror du att det kommer att komma fler reaktioner från hög nivå i Ryssland i dag?

-- Ja, den ryska versionen av allting är att det är Ukraina som är problemet i stället för att Ryssland skulle ha någon del i detta.

– Samtidigt vill man vara med och förhandla och också skriva på avtal om en vapenvila. Men det är lite svårt att se hur man ska kunna ha båda rollerna. Å ena sidan är man inte inblandad å andra sidan vill man vara i detta som då pågår och det är svårt att se hur Ryssland kan hantera en sådan situation, säger Maria Persson Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".