Sahlgrenska nekade par begrava frusna embryon

"De har rätt till samma respekt"
1:40 min

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har nekat ett par att få ta hem sina frusna embryon för att begrava dem i enlighet med sin religiösa övertygelse. Kersti Lundin, laboratoriechef på reproduktionsmedicin på sjukhuset, har aldrig förut fått denna förfrågan men säger att lagen omöjliggör för sjukhuset att gå paret till mötes.

– Vi stöttar oss på vävnadslagen som säger att en vävnadsinrättning får endast lämna ut celler eller vävnad till en annan godkänt vävnadsinrättning, säger Lundin till Ekot.

Enligt vår religion är varje embryo en individ, även om de är så små att de knappt syns.

Så skrev ett par som hade tre embryon frusna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Parets  dispensansökan för att få de befruktade äggen utlämnade för att själva kunna begrava dem.

Men Kersti Lundin, ansvarig för biobanken, beslutade att sjukhuset inte kunde gå parets religiösa övertygelse till mötes.

– Vi kände inte att vi kunde göra det utan vi tänker samma för alla patienter. Så länge vi anser att det som står i vävnadslagen är det som vi ska följa så blir det samma för alla.

I dispensansökan framgår inte vilken religion paret tillhör, men på organisationen Respekt som tillhör den katolska kyrkan i Sverige, tycker generalsekreteraren Benedicta Lindberg att paret borde ha fått sin önskan igenom.

– Jag tycker att det mest respektfulla och värdiga mot både paret och embryon hade varit att få begrava dem. De har rätt till samma respekt som det redan födda barnet och varje person.

För att inte celler och vävnader från biobanker i Sverige ska kunna missbrukas är regleringen hård kring användning och utlämnande. Men i det här fallet, tror Benedicta Lindberg att efterfrågan är liten och att risken för missbruk går att undvika.

– Du kan gå med på begravningen, eller försegla embryon på ett sätt som gör att det inte går att använda till något annat, eller om du låter folk skriva under en försäkran. Jag tror att det skulle kunna gå att lösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".