Förundersökning inledd om terrorfinansiering

"Särskilt allvarlig brottslighet"
1:31 min

Riksenheten för säkerhetsmål inleder en förundersökning om misstänkt finansiering av terrorism. Det handlar om fyra personer som sitter anhållna sedan i tisdags för misstänkt penningtvätt, som tros ha syftat till att finansiera terrorism, möjligen till terrororganisationen Islamista staten, IS.

– I dag har jag inlett en förundersökning som avser misstanke om finansiering av särskilt allvarlig brottslighet. Det vill säga då terrorism i det här fallet, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid åklagarkammaren vid riksenheten för säkerhetsmål.

– Skälet till det är att det framkommit uppgifter i samband med det tillslag och den utredning som Ekobrottsmyndigheten bedriver.

Nu inleder också åklagarkammaren vid riksenheten för säkerhetsmål en förundersökning mot de fyra personer, tre män och en kvinna, som sitter anhållna efter att polisen i tisdags gjorde ett tillslag mot sex bolag, bland annat ett städföretag.

De fyra personerna utreds för finansiering av särskild allvarlig brottslighet. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter i tisdags kan det handla om att det finns misstankar om att de har deltagit i finansiering av den militanta rörelsen Islamiska staten, IS.

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, vill i nuläget inte vill säga något mer om hennes utredning.

– Vi får återkomma helt enkelt med närmare uppgifter allt efter som utredningen går och att det finns möjlighet att berätta. Men i nuläget kan jag inte säga mer, säger hon.

Anna Åkesson, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, säger att de fyra personerna som just nu är anhållna, och som också är misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, nu kommer att begäras häktade.

– Ekobrottsmyndigheten utreder nu misstanke om bokföringsbrott och skattebrott mot förnärvarande fyra personer. Och de här personerna är anhållna och det kommer att bli häktningsförhandlingar i morgon, vid Solna tingsrätt, säger Anna Åkesson, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".