En familj som är på flykt i Ukraina.
Foto: Kristian Åström/Sveriges Radio.

Oro för att Mariupol ska angripas

"När granaterna exploderade flyttade vi ned sängarna i källaren"
1:50 min

En kvinna bryter ihop inför två socialarbetare när hon ska skriva sitt namn på en lista för att få en påse med livsmedel.

Kvinnan har just anlänt till det tidigare barnhemmet på adressen Bouldevarden för jubileet av 50-årsminnet av revolutionen.

Tidigare fanns föräldralösa barn här i det slitna gulgråa trevåningshuset, nu flyktingar från byn Shyrokino, som ligger 20 kilometer utanför Mariupol, där det pågår strider sedan en vecka tillbaka.

I kön till livsmedlen utanför kontorsrummet står Carina Bossova med två barn.

– Taket är förstört, huset har två stora hål i väggarna, men min man stannade kvar, vi har tre kor, ankor och höns, han är tvungen sköta dem.

– När granaterna exploderade och det brann i grannhusen, flyttade vi ned sängarna i källaren, där vi har lök och potatis som vi odlat. Men striderna bara fortsatte och huset träffades och efter fem dagar, evakuerade ukrainska trupper området.

Nu pratar hon med sin man på mobil.

– Striderna pågår, men i dag har inga granater exploderat. Min man har tagit bort granatskärvor på gårdsplanen, sett till korna och sen går han ned i källaren och väntar.

Frågan är på vad. Carina vet inte vad hon ska tro om framtiden.

I dag rapporterades om artillerield i en grannby och att förstärkning av ryskt materiel och kanske trupp, är på väg in över gränsen. Uppgifterna är från ukrainsk militär, och inne i Mariupol, där allt går på sparlåga, den tunga stålindustrin är delvis stängd, tycks väldigt många vara övertygade om att staden står näst på tur att angripas.

Tidigare sa separtisterna att de skulle ta Debaltseve, och de gjorde dom, och Novoasovsk, och de gjorde de också och nu säger de att de ska ta Mariupol.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".