BO vill se plan som ska skydda asylbarn

2:00 min

Barnombudsmannen, Fredrik Malmberg, efterfrågar en nationell handlingsplan från regeringen för att stärka skyddet kring ensamkommande asylsökande barn.

I dag hölls ett möte om frågan med Barnombudsmannen och representanter från Polisen, Socialstyrelsen, Skolverket och Migrationsverket om de ensamkommande asylsökande barn som försvinner i Sverige.

– Jag tycker att jag fick en ganska skrämmande bild av hur situationen ser ut. Mellan fem och tio procent av de ensamkommande asylsökande barnen försvinner och det kan ske under alla faser av asylprocessen, det är inte bara mot slutet, säger Malmberg.

Malmberg är också kritisk till att det saknas övergripande analyser kring varför barnen försvinner och att myndigheterna inte följt upp vilka erfarenheter de barn som återfunnits haft.

– Vi vet lite om vad som händer de här barnen. Det har gjorts en kartläggning av länsstyrelsen i Stockholm för två år sedan som visar att den här gruppen är en stor del av de barnen i människohandeln. Så att de kan fara oerhört illa, utnyttjas i sexhandel, för slavliknande arbete eller för att begå brott med vuxna, det vet vi.

Inför mötet berättade Fredrik Malmberg för Sveriges Radio att en av frågorna han ville ha svar på från myndigheterna var huruvida ensamkommande asylsökande barn prioriterades lägre än svenska barn som försvinner.

– Svaret på den frågan är att man säger att alla behandlas lika och att ingen skillnad görs, så det är ju rätt svar. Jag tycker dock att det finns en hel del mer att önska när det gäller hur myndigheterna samverkar kring de barn som försvinner.

En rad problem kring samordningen mellan myndigheterna har diskuterats under dagen och flera har handlat om brister i informationsutbytet.

– Det var en bra ton på mötet, det var konstruktivt. Men för mig är det helt uppenbart att det krävs en nationell handlingsplan för att stärka skyddet runt de här barnen och jag kommer även föreslå regeringen att man tar initiativ till det, säger Fredrik Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista