Barack Obama, USA:s president, och den turkiske presidenten Tayyip Erdogan, rebeller krigar mot IS i Syrien. Foto: TT
Barack Obama, USA:s president, och den turkiske presidenten Tayyip Erdogan. Foto: TT

USA och Turkiet går samman - ska träna syriska oppositionen

USA och Turkiet har kommit överens om att träna och utrusta syriska rebeller som strider mot terrorgruppen Islamiska staten. Beskedet lämnades ikväll av den turkiska utrikesministern, rapporterar Reuters.

– Turkiet och USA har skrivit på ett dokument för en kort tid sedan om ett tränings- och utrustningsprogram, säger den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu, enligt nyhetsbyrån AFP.

Beskedet från USA har tidigare varit att målet är att träna upp cirka 5 000 syriska krigare per år, under en treårs-period.

Saudiarabien, Qatar och Turkiet är de länder som hittills kommit ut med officiella erbjudanden om att upplåta områden i sina respektive länder för ett sådant ändamål, rapporterar Reuters.

Nu har alltså Turkiet och USA kommit överens, och det hela ska ha skrivits under i den turkiska huvudstaden Ankara av Cavusoglus sekreterare och den amerikanska ambassadören i Turkiet.

Tidigare i veckan meddelade amerikanska utrikesdepartementets talesperson, Jen Psaki, att överenskommelsen mellan USA och Turkiet i princip var klar.

Att dokumentet nu är påskrivet innebär att flera månaders förhandlingar mellan de båda länderna är över om hur de praktiskt ska samarbeta för att stärka den syriska oppositionen som krigar mot IS.

Under tisdagskvällen publicerade en av det turkiska utrikesdepartementets talespersoner, Tanju Bilgic, en bild på twitter som förevigade signerandet av dokumentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".