Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Alain Jocard/AFP.
Foto: Alain Jocard/AFP.

Franska regeringen överlevde förtroendeomröstning

Efter reformpaket
1:19 min

I Frankrike överlevde president Hollandes regering en förtroendeomröstning i parlamentet kväll. Regeringen hamnade i en krissituationen på grund av ett omstritt reformpaket.

Högeroppositionens försök att fälla regeringen fungerade inte. Omröstningen kom som ett resultat av missnöjet med minister Macrons reformpaket som väckt protester både på höger- och vänstersidan.

Regeringen valde häromdagen ett dekret för att driva igenom reformerna, utan en omröstning. Det uppfattas som odemokratiskt av många och motdraget blev en misstroendeomröstning om regeringen.

President Francois Hollandes rival i opposition, den förre presidenten Nicolas Sarkozy, säger att Frankrike hamnat i den här situationen på grund av repeterade lögner, som gjort att han måste betala notan.

Men nu står det klart att regeringen kan sitta kvar och reformpaketet går igenom med en rad åtgärder för att stärka ekonomin. Det handlar bland annat om mer söndagsöppet i butiker, en mer öppen marknad för jurister och nya regler för busstrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".