Reformpaket ska vända trenden i Frankrike

Regeringen överlevde förtroendeomröstning
1:00 min

I Frankrike har ekonomiminister Emmanuel Macrons omstridda reformpaket nu gått igenom i Nationalförsamlingen. Men vägen är mycket snårig.

Det är svårt att driva igenom reformer i Frankrike. De nya åtgärderna innebär avregleringar för yrken som auktionsförrättare och notarier. I turistzoner som på Champs Elysées här i Paris ska butiker få ha mer söndagsöppet.

Bussmarknaden ska också förändras.

I går kväll överlevde socialistregeringen en förtroendeomröstning efter att premiärminister Manuel Valls tvingat igenom det ekonomiska reformpaketetet utan omröstning i Nationalförsamlingen.

Regeringen anser att reformpaketet Loi Macron är absolut nödvändigt för att vända den negativa utvecklingen med arbetslösheten och den låga tillväxten.

Reformpaketet har väckt starka känslor med flera demonstrationer. Notarier i kostymer är bland de som blåst i visselpipor på Place de la Republique här i Paris. Det krävs ytterligare steg på vägen innan reformerna helt kan bli verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".