Grekland
Foto: TT

Greklands ekonomiska framtid diskuteras på extramöte

"Tiden är på väg att rinna ut"
1:41 min

I eftermiddag samlas eurozonens finansministrar till ett extramöte för att diskutera Greklands ekonomiska framtid. Grekland lämnade igår in ett nytt förslag till uppgörelse med sina långivare men Tyskland avfärdade omgående förslaget som otillräckligt.

Grafik: Så stort är det grekiska skuldberget

Än en gång är tiden på väg att rinna ut för Grekland. Om åtta dagar, går det nuvarande räddningsprogrammet ut. Om det inte finns ett nytt program på plats då, så kan den europeiska centralbanken komma att dra in stödet till de grekiska bankerna. Då hotar ett ekonomiskt sammanbrott i landet och öppnar i så fall dörren för att Grekland lämnar eurozonen.

Grekland lämnade i går in ett förslag till ny uppgörelse till eurozonens finansministrar. Det går ut på att Greklands räddningsprogram ska förlängas i sex månader. Den nyvalda grekiska regeringen, under det vänsterradikala partiet Syriza, har i förslaget övergett flera av sina tidigare krav och därmed brutit mot åtminstone en del av de vallöften som gjorde att partiet vann nyvalet för ett par veckor sedan.

Bland annat accepterar regeringen nu att förhandla med den så kallade trojkan, det vill säga experter från eurozonen, Internationella Valutafonden och Europeiska Centralbanken. Regeringen lovar också att hålla ett primärt överskott i statsbudgeten och att inte fatta några ensidiga beslut som kan försämra landets ekonomiska situation.

Men det verkar ändå synnerligen osäkert om det kan bli en ny överenskommelse i eftermiddag. Tysklands finansdepartement förklarade i går, att förslaget inte leder till en acceptabel lösning.

I ett dokument som läckts ut till medierna framgår det att Tysklands förhandlare anser att det grekiska förslaget är en bluff, en trojansk häst som syftar till att åstadkomma ett lån som ger Grekland mer tid, men i verkligheten innebär att Grekland tänker upphäva de åtstramningsåtgärder som landet tidigare gått med på som villkor för historiens största räddningslån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".