Säpo-chefen Anders Thornberg. Foto: Pontus Lundahl / TT
Säpo-chefen Anders Thornberg. Foto: Pontus Lundahl / TT

Säpo-chefen: Våldsbejakande islamism största hotet

"Man få inte blanda ihop islam med terrorism"
1:40 min

Inrikesministern Anders Ygeman och Säpo-chefen Anders Thornberg är på plats på konferensen mot våldsam extremism i Washington.

President Barack Obama, som talade på konferensen under torsdagen, uppmanade till religiös tolerans, fredlig dialog och utökade mänskliga rättigheter för att stävja radikalisering bland rotlösa människor.

Sverige har ett stort problem med radikalisering, anser inrikesministern Anders Ygeman, som deltar tillsammans med Säpo-chefen Anders Thornberg.

– Vår bedömning för närvarande i Sverige det är att största hotet, just nu, utgörs från våldsbejakande islamister, säger Anders Thornberg.

Anders Thornberg tvekar inte att tala om våldsbejakande islamism som det största hotet mot Sverige, men påpekar att det kan vara bra att titta runt hela horisonten och se att det finns många olika sorters extremism, att det kan komma från höger- eller vänstersidan också.

Den svenske inrikesminister Anders Ygeman, som också deltar i konferensen, vill inte göra någon koppling mellan islam och extremism. Vi ska se till att bekämpa och slå ut den militanta terrorismen.

– Man få inte blanda ihop islam med terrorism. Det finns en miljard muslimer i världen som lever fredligt och framgångsrikt.

Vilken roll spelar religionen islam i de här terrorsammanhangen?

– Terroristerna i IS använder den som höftskynke för att lura in människor i terror. Men de är inte några riktiga muslimer, säger Anders Ygeman.

Det pågår en debatt i USA, där president Barack Obama kritiseras för att inte göra en tydlig koppling mellan islam och terrorism. Hans kritiker tycker att han blundar för sanningen.

I ett tal till konferensen igår sa Obama att väst inte bedriver krig mot islam. Att hävda det är att ge terroristerna den legitimitet de är desperata att få, sa presidenten.

– De här terroristerna söker desperat efter legitimitet och alla vi har ett ansvar att tillbakavisa tanken att grupper som IS på något vis representerar islam. Det är lögn som tjänar terroristerna, sade den amerikanska presidenten.

Konferensen i Washington har handlat bland annat om att försöka stoppa rekrytering av nya extremister genom samarbete mellan polis, skola, religiösa ledare och familjer.

Anders Thornberg tycker det varit inspirerande.

– Vi på säkerhetspolisen har känt tidigare att vi har varit lite ensamma i den här kampen. Vi har varit de första och de sista som en misstänkt terrorist träffar. Det är otroligt viktigt att vi får till det här arbetet så att vi kan avbryta rekryteringen. Jag blir väldigt inspirerad när jag hör hur man har jobbat med det förebyggande arbetet, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".