Migrationsverkets boende i Ekenässjön utanför Vetlanda. Foto: Alexandra Svedberg / Sveriges Radio
Migrationsverkets boende i Ekenässjön utanför Vetlanda. Foto: Alexandra Svedberg / Sveriges Radio

Flyktingar får vänta allt längre på bostad

"Det är ett svårt uppdrag"
1:57 min

Bristen på bostäder är ett av de stora problemen i den svenska flyktingmottagningen. Hos Arbetsförmedlingen, vars uppdrag är att matcha flyktingar med lediga jobb och bostäder, ökar väntetiderna.

Som vi berättade i Ekot imorse så bor cirka 10 000 personer med uppehållstillstånd kvar på Migrationsverkets anläggningar och kommer därför inte igång med sitt liv i Sverige.

Hasan Bitar är en ung läkare från Syrien och har precis flyttat in i en egen bostad i Kortedala i Göteborg. Han vittnar om hur viktigt det är att få någonstans att bo.

– Det är fantastiskt att få en egen bostad. Nu kan jag äntligen lära känna det svenska samhället och komma igång med mitt nya liv, säger Hasan Bitar.

För flyktingar som fått uppehållstillstånd hänger etableringen i Sverige på att kunna lämna flyktingförläggningen och få en bostad. Med en egen adress blir det möjligt att börja läsa svenska och söka jobb.

Sen 2010 så är det Arbetsförmedlingens uppgift att att matcha flyktingar med de lediga bostäder som finns i kommunerna.

– Det är ett svårt uppdrag, givet att vi inte får de bostäder i kommunerna som vi behöver så får det konsekvenser i form av att väntetiderna ökar, säger Mathias Wahlsten, avdelningschef på Arbetsförmedlingen.

Antalet flyktingar som kommer till Arbetsförmedlingen för jobb och bostad har nästan tredubblats på två år till cirka 14 000 förra året och det väntas fortsätta öka i år.

Samtidigt ökar väntetiderna. Idag tar det i snitt över fem månader innan flyktingarna kan lämna flyktingförläggningen och det är bristen på bostäder som är flaskhalsen.

– Det är svårt för den enskilde individen att fokusera på sin väg till arbete och utbildning om man inte har något så basalt som sitt boende ordnat och det får olyckliga konsekvenser för den enskilde, säger Mathias Wahlsten.

Hasan Bitar är dock nöjd. Tillsammans med en kompis delar han på en liten etta på 30 kvadrat i Kortedala i Göteborg. Än så länge sover de på madrasser på golvet men för Hasan är det starten på ett nytt liv.

– Det är bra, nu börjar mitt nya liv, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".