Foto: Farouk Batiche/Sveriges Radio.
Foto: Farouk Batiche/Sveriges Radio.

Fredsavtal undertecknat i Mali

Richard Myrenberg rapporterar
1:42 min

I Mali har regeringen skrivit under ett avtal med sex separatistiska rörelser om att upphöra med alla våldshandlingar. För Mali och den lokala FN-missionen i landet är det ett stort framsteg i ambitionen att stabilisera landet.

– Affärerna går inte så bra, folk känner sig inte helt trygga, sa affärsinnehavaren Aisa när jag träffade henne i Timbuktu i norra Mali för två veckor sedan.

Men kanske ser det ljusare ut för henne och befolkningen i Timbuktu som kontrollerades av islamistiska miliser under tio månader för drygt två år sedan.

Enligt nyhetsbyrån AFP har Malis regering och sex separatistiska miliser skrivit under ett avtal i Algeriets huvudstad Alger om att omedelbart upphöra med våld.

Miliserna domineras av den etniska gruppen tuareger som krävt självständighet för landets norra del. Ambitionen med avtalet är att skapa förutsättningar för ett långvarigt hållbart fredsavtal, möjligen med lokalt självstyre i norr.

Mali kastades in i en våldspiral som hotade att splittra landet 2012 då ett uppror startade i norr med i huvudsak tuareger som krävde självständighet. Tillsammans med islamistiska terrorgrupper pressade de tillbaka Malis armé.

Först när franska styrkor sattes in kunde regeringen återfå kontrollen över större delen i norr. Idag finns en FN-styrka på plats med ansvar att säkra och stabilisera landet, bland annat en svensk styrka på drygt 200 man i Timbuktu.

Det senaste året har präglats av ett flertal bakhåll och självmordsattacker, främst riktade mot Malis armé men också mot FN-baser.

I Mali finns det fortfarande ett antal islamistiska rörelser - och de ingår inte avtalet som nu skrivits under.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".