Flera döda i bilbomber i Libyen

"Extremisterna växer"
1:21 min

I Libyen har minst 30 människor dödats i flera bombattentat idag. IS anklagas för dåden.

Grafik: Libyens konkurrerande maktcentra

Det var en serie bombattentat i staden al Qubbah nära Derna i den östra delen av landet. Attentaten är ett av de absolut värsta efter inbördeskriget och anklagelserna kastas mot terrorgruppen IS.

En lång rad spräckliga fleecefiltar. Under dem, livlösa kroppar, ännu fler oskyldiga offer i det som i Libyen blivit en okontrollerbar våldsspiral som ingen tycks ha makt att hejda. Bilder visar omfattande förstörelse, där bilar ligger kullkastade och tillknycklade, byggnader ihoprasade.

al-Qubbah i östra Libyen ligger nära Derna, som i månader till stora delar kontrollerats av IS, en stad där IS infört sina egna medeltidsliknande lagar och straff.

Det var i förmiddags som minst tre kraftiga bilbomber exploderade på tre olika ställen i staden. Vid bensinstationer där köerna ringlade långa och vid en byggnad som tillhör säkerhetstjänsten.

Dådet är ett av de absolut värsta mot civila sedan inbördeskriget tog slut. Det finns inga uppgifter vilken grupp som ligger bakom, men redan kastas anklagelser mot IS som för varje dag tycks stärka sin ställning i kaosets Libyen.

IS rapporteras också i dag ha tagit kontrollen över det stora universitetet i den förre diktatorn Moammar Kadaffis nyckelstad Sirte.

Extremisterna växer och utnyttjar skrämmande enkelt det vakuum som bildats i ett land med två regeringar som vägrar samarbeta och där krigsherrar och klaner sätter sitt eget bästa framför folkets säkerhet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".