SD:s utrikespolitiska talesperson Julia Kronlid. Foto: Henrik Montgomery/TT.
SD:s utrikespolitiska talesperson Julia Kronlid. Foto: Henrik Montgomery/TT.

SD vill avsluta Saudiavtalet

"Finns inget bättre tillfälle"
2:31 min

Nu kräver även Sverigedemokraterna att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien ska avbrytas i maj. Partiet, som tidigare inte haft en klar åsikt, drar nu slutsatsen att Sverige inte har något att vinna på en fortsättning.

Saudiavtalet: Detta står på spel

– Jag tycker inte att vi ska ha något militärt samarbete med Saudiarabien alls på det sättet som det är beskrivet i det här avtalet, säger Julia Kronlid som är SD:s utrikespolitiska talesperson.

Julia Kronlid säger att det nu är en lämplig tidpunkt att säga upp avtalet som löper ut i oktober.

– Det står i avtalet att man ska varsla sex månader innan om en uppsägning. Det tycker jag absolut att regeringen ska göra, det finns inget bättre tillfälle än nu att göra det.

I och med att Sverigedemokraterna nu går ut och kräver att det omdebatterade Saudiavtalet ska hävas har alla riksdagspartier utom Socialdemokraterna och Moderaterna tydligt deklarerat sin åsikt i frågan.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet liksom Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna anser alla att det militära samarbetet med Saudiarabien måste avbrytas, och vill heller inte omförhandla överenskommelsen.

Den borgerliga regeringen förlängde Saudiavtalet 2010 och Moderaterna var då pådrivande. I opposition vill partiet nu inte ge något besked i sakfrågan.

– Det är ju regeringen som har detta på sitt bord, och de har ju nu att pröva det, säger Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiska talesperson.

De andra allianspartierna har ju gett besked om vad de tycker. Varför kan inte Moderaterna göra det?

– Återigen, detta är ett regeringsärende, det är inte ett riksdagsärende, delvis därför att det handlar om rätt omfattande information. Då måste regeringen berätta vad den gör, säger Hans Wallmark.

Det är regeringen som bestämmer vad som ska hända med Saudiavtalet. Om Sverige vill säga upp samarbetet måste det ske skriftligt före den 15 maj och frågan bereds nu i regeringskansliet.

Statsminister Stefan Löfven har i riksdagens talarstol sagt att avtalet ska omförhandlas.

– Det är två parter som sluter avtal, och vi har för avsikt att inte skriva ett avtal som är så långt gånget som det här, i den där delen, men nu ska det beredas och då får man se vad man kommer fram till, sade Löfven i tisdags.

Men nu höjs allt fler röster i Socialdemokraterna om att Saudiavtalet ska stoppas. På Dagens Nyheters debattsida i dag skriver till exempel tre av partiets riksdagsledamöter att "det inte är försvarbart att exportera vapen till en grym regim med motiveringen att Sverige vill behålla exportintäkter.

Jytte Guteland, S-ledamot i EU-parlamentet, bedömer att en förlängning av avtalet skulle få skarp kritik i Socialdemokraterna.

– Det finns en positiv förväntan på en regering som säger att man vill föra en feministisk utrikespolitik, att stå upp för mänskliga rättigheter. Och därför är det självklart att det här avtalet måste sägas upp, säger Jytte Guteland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".