Fredrik Persson/TT.
Fredrik Persson/TT.

Politisk tillsättning av nämndemän blir kvar

Beatrice Ask: "Vi borde ha en fri kvot"
2:00 min

Det blir ingen avpolitisering av urvalsprocessen för nämndemän. En ny rapport från Statskontoret visar på stora nackdelar och få fördelar med att införa en fri kvot.

Det var den förra justitieministern, Beatrice Ask (M) som ville komplettera de politiska partiernas nomineringar av nämndemän med en så kallad fri kvot. Men det vill inte Morgan Johansson, socialdemokratisk justitieminister i den rödgröna regeringen.

– Det här bekräftar ju den kritik som vi hade mot frikvot-systemet från början. Att det är svårt att upprätthålla lämpligheten, att det också är svårt att klara det mål som man satte upp, om att föryngra nämndemannakåren, säger han.

Nämndemännen är lekmannadomare som nominerats av de politiska partierna och valts av kommun- eller landstingsfullmäktige.

Systemet har kritiserats och 2013 presenterade Nämndemannautredningen förslag på förändringar. Bland annat att minst hälften av de drygt 9000 nämndemännen skulle rekryteras ur en så kallad fri kvot, dit alla medborgare kunde anmäla eget intresse för uppdrag eller nominera någon annan.

Deras personliga lämplighet skulle sedan prövas av kommunen. Statskontoret, som försökt bedöma konsekvenserna av en sådan modell är kritiskt. Dels skulle det politiska inflytandet förbli starkt och medelåldern bland nämndemännen hög. Dels blir det svårt att pröva personlig lämpligheten. Beatrice Ask håller med om att det finns problem:

– Jag anser att vi borde ha en fri kvot, men det finns många bekymmer med det och det är ingen hemlighet. Det var också ett av skälen till att vi bad Statskontoret att göra den här granskningen.

Beatrice Ask påpekar att den medborgarundersökning som Statskontoret gjort, visar att intresset bland allmänheten för att ta uppdrag som nämndeman skulle öka om en fri kvot infördes. Två tredjedelar av de svarande uppger att det skulle öka deras intresse.

Men Morgan Johansson anser att det inte är några rekryteringsproblem av nämndemän och att redan beslutade åtgärder som obligatorisk utbildning och större möjlighet för domstolarna att stänga av olämpliga nämndemän räcker. Frågan om en fri kvot finns inte längre på dagordningen.

– Nu tycker jag att Beatrice Ask borde ta intryck av Statskontorets kritik av det här frikvots-systemet och att vi kan vara överens om att detta inte är en framkomlig väg framåt, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".