Yossif Mohammad Sadiq. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
1 av 2
"Vi behöver hjälp", säger Yossif Mohammad Sadiq. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Kurdiska peshmerga-styrkor i norra Irak. Foto: TT.
2 av 2
Kurdiska peshmerga-styrkor i norra Irak. Foto: TT.

Kurderna vädjar om hjälp i kampen mot IS

"Just nu är det vi som står vid fronten"
2:14 min

Nästan dagligen utsätts kurdiska områden i Irak och Syrien för attacker från terrororganisationen IS. Nu vädjar parlamentet i den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak om hjälp från bland annat Sverige.

Kurdiska parlamentets talman, Yossif Mohammad Sadiq, säger att man vill ha hjälp för att kunna försvara sitt område och ta hand om alla skadade och flyktingar som striderna kräver. Irakiska kurdistans gräns mot IS-kontrollerat område är över 100 mil lång.

– Vi önskar att Sverige hjälper de kurdiska peshmerga styrkorna mer, med logistik och kanske vapen, även om Sveriges lagar inte tillåter just det, säger Yossif Mohammad Sadiq under sitt besök i Sverige.

– Vi har många sårade i kriget mot IS, de behöver vård och vi behöver hjälp med fältsjukhus.

Han har träffat representanter för politiska partier, svenska regeringen, Sida och svensk-kurdiska organisationer. Peshmergastyrkorna har hittills lyckats försvara många av de kurdiska nyckelområdena från extremisternas angrepp, men peshmerga har inte lika mycket tunga och moderna vapen som IS.

Ett av talmannens tyngsta argument när han vädjar om hjälp är att IS inte är någon lokal skräck bara för Mellanöstern. Det är ett hot också mot Europa säger han, något som bland annat terrordåden i Paris nyligen visat.

– Det är en stor terrororganisation som sätter skräck i omvärlden, de finns överallt och kan ta sig också hit till Europa. Men just nu är det vi som står vid fronten och bekämpar dem där.

Yossif Mohammad Sadiq är kritisk mot FN som han tycker stått handlingsförlamade och inte agerat. Han berättar att det kurdiska självstyret har en enorm utmaning inte bara i striderna mot IS, utan också med den flyktingsvåg som extremisternas våld fört med sig.

– Det ligger en stor tyngd på den kurdiska regeringen när en tredjedel av befolkningen nu är flyktingar, även om vi såklart gör vårt bästa för att ta hand om alla.

– Men det är kännbart ekonomiskt och svårt att hitta lämpliga boenden till alla, säger han och poängterar att där finns ytterligare en punkt på önskelistan: hjälp med att bygga bostäder och flyktingläger som håller dräglig standard.

– Hittills har många flyktingar bott i parker och på byggarbetsplatser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".