Greklands finansminister Yanis Varoufakis. Foto: TT
Greklands finansminister Yanis Varoufakis. Foto: TT

Ödesmötet om Grekland igång - detta står på spel

Det är stor osäkerhet vad som kommer att hända under det pågående mötet i Bryssel, som inleddes 16.30 i eftermiddags, om Greklands framtid som en av länderna som har euron som valuta. Dagens möte är det tredje på tio dagar och handlar om kravet från Greklands nyvalda regeringen om mildare lånevillkor.

Grafik: Så stort är det grekiska skuldberget

– Förhoppningsvis kommer vi, efter det här, komma ut ur vit rök, sade den grekiske finansministern Yanis Varoufakis, strax före mötet.

Precis som när en ny påve valts i Rom och det kommer vit rök upp ur det sixtinska kapellet, så hoppas Varoufakis att något liknande ska hända här i Bryssel i kväll.

Den grekiska linjen efter Greklands parlamentsval för en dryg månad sedan har varit att landet helt enkelt måste få andra villkor för sitt stödprogram med lån från EU, Europeiska Centralbanken och Internationella Valutafonden.

Det här stödprogrammet går ut nästa helg och kort därefter ska lånen börja att betalas tillbaka. Grekland vill egentligen ha ett helt nytt stödprogram. Det sade man så sent som i måndags.

Men inför mötet här i Bryssel i dag har diskussionerna enbart handlat om en förlängning på halvår av det stödprogrogrammet som nu håller på att avslutas.

Under de kommande månaderna är sedan planen från den grekiska regeringen att landet ska kunna förhandla fram ett nytt stödprogram.

Men det finns flera länder som inte alls vill vara med och lägga mer pengar på Grekland. Det handlar om Finland, Tyskland, Slovakien och Belgien.

Ett av deras argument inför mötet är att den grekiska regeringen inte alls har förklarat för de andra euroländerna varifrån regeringen tar pengar för att till exempel höja pensionerna, något som regeringen lovat att göra.

Skulle det till exempel vara pengar från stödprogrammet som går direkt till att infria vänsterregeringens vallöfte. Eller finns pengar någon annanstans som få vet om.

Hittills har de andra euroländerna varit mycket tydliga med att Grekland först måste genomföra till exempel mer privatiseringar av statliga bolag och ha några procents överskott i sin statsbudget, innan fler stödmiljarder kommer landet till del.

Hur mötet slutar i dag, och om det blir en uppgörelse till sist, är helt öppet. Sällan har det surrat så många olika rykten från alla möjliga håll om hur ett möte kommer att sluta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".