Vapen provas på NRA:s årliga möte 2013. Foto: JUSTIN SULLIVAN/TT
Vapen provas på NRA:s årliga möte 2013. Foto: JUSTIN SULLIVAN/TT

Vapen till studenter ska stoppa våldtäkter

"Män skulle inte våga ge sig på dem"
1:52 min

Politiker i tio amerikanska delstater vill att det ska bli fritt fram för universitets- och collegestudenter att bära vapen i klassrummen och på campus. Ett av de främsta argumenten är att det skulle kunna minska antalet våldtäkter och sexuella övergrepp. Förslaget väcker både motstånd och stöd.

Den amerikanska vapenlobbyn, som är både stor, mäktig, och har starkt folkligt stöd, kämpar ständigt för att utöka den redan omfattande rätten att bära vapen i USA.

Vapenvännerna har länge försökt få in vapen i skolor och på universitet, med argumentet att det skulle förhindra de masskjutningar som med kuslig regelbundenhet inträffar här.

Många minns nog vapenorganisationen NRA:s förslag till lösning efter USA:s värsta skolmassaker hittills, då 28 människor, de flesta småbarn, sköts ihjäl i Newtown 2012.

NRA ville då beväpna alla USA:s lärare, med formuleringen att "det enda som stoppar en ond människa med ett vapen är en god människa med ett vapen".

Det förslaget chockade även många vanligtvis vapenvänliga amerikaner, och har ännu inte blivit verklighet.

Men vapenlobbyn kämpar vidare, och lanserar nu ett argument man hoppas ska tilltala framförallt kvinnor. Nämligen vapen som ett sätt att stoppa det som sedan flera år kallas en våldtäktsepidemi på amerikanska colleges och universitet.

Det beräknas att minst var fjärde kvinna utsatts för våldtäkt, och många fler för andra sexuella övergrepp.

Nevada är en av de tio delstater där förslaget just nu behandlas och väntas röstas igenom av den republikanska majoriteten.

Initiativtagaren är en kvinnlig politiker som väckt viss uppmärksamhet med följande uttalande:

– Om de här små sexiga collegebrudarna var beväpnade, så tror jag inte så många män skulle våga ge sig på dem.

Även i Florida kan förslaget gå igenom. Delstaten har haft många uppmärksammade våldtäktsfall i skolmiljö, och också flera masskjutningar.

En kvinnlig universitetsstudent där säger dock att vapen i skolor är en förfärlig idé, att sexuella övergrepp oftast sker när alkohol och droger är inblandade. Att blanda vapen i en sådan cocktail skulle bara leda till ännu större tragedier, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".