Skaraborgs tingsrätt
Skaraborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Friande dom - "kan ha våldtagit i sömnen"

"Går det inte att bevisa uppsåt ska rätten fria"
2:45 min

En 28-årig man misstänkt för våldtäkt frias i dag av Skaraborgs tingsrätt eftersom han sovit när han tvingade sig på kvinnan i fråga.

Enligt domen lider mannen av en form av sömnstörning och kan därför enligt rätten inte dömas för uppsåt. Kammaråklagare Britt-Marie Johansson säger att hon är förvånad över rättens slutsatser.

– Jag kan säga så här att jag trodde att det skulle bli en fällande dom, säger Britt-Marie Johansson till P4 Skaraborg.

Det var efter en fest som båda var på en kväll i januari som kvinnan sov över hos mannen som hon tidigare varit tillsammans med, men där de senare bestämt sig för att bara vara vänner. Mitt i natten vaknade hon av att mannen hade sex med henne. Men någon våldtäkt var det inte enligt mannen, som menar att han sov och själv vaknade till under akten och undrade vad han höll på med.

På åklagarens egen begäran hördes under rättegången överläkare och professor Jerker Hetta om huruvida mannen kan ha gett sig på kvinnan i sömnen, i ett så kallat sexsomnistiskt tillstånd.

Så här förklarar han tillståndet för P4 Skaraborg tidigare i samband med rättegången.

– Det är sexuella handlingar som utförs i sömnen, där den som gör det inte är vaken. Utan det är ett sorts sömngångarbeteende. Man kan inte säga att sexsomni är vanligt. Det förekommer dock till exempel i parförhållanden och leder inte till någon direkt rapportering. Men i princip är det ovanligt, säger Jerker Hetta.

I det här aktuella fallet har professor Jerker Hetta bedömt sannolikheten som låg att mannen lidit av sexsomni.

– Med den inställningen som läkaren hade så känns det konstigt att det kan välta hela målet, säger kvinnans juridiska ombud Christina Andrén.

Men även om sannolikheten bedömts som låg, menar rätten alltså att det inte är helt osannolikt att mannen handlat i sömnen.

Den friade mannen har även under rättegången vittnat om hur han för ett antal år sedan gått i sömnen hemma och vid ett tillfälle trampat sönder en gitarr. Uppgifter som inte är motbevisade, skriver Skaraborgs tingsrätt.

Det finns liknande fall. I september förra året till exempel, där en man som tidigare fällts av tingsrätten för våldtäkt friades av hovrätten med hänvisning till sexsomni.

Och expertvittnet Jerker Hetta berättar att han även i tidigare fall och rättegångar bedömt det som osannolikt att den åtalade agerat i sömnen, där rätten friat med hänvisning till att det uppkommit rimligt tvivel.

– Jag har ibland bedömt att det är osannolikt, någon gång mera tydligt så att säga. Jag har egentligen inte detaljstuderat domarna, men där jag inte var av den uppfattningen att det var det så dömdes det i den riktningen i alla fall, säger Jerker Hetta till P4 Skaraborg.

En friande dom på grund av att någon agerat i sömnen kan säkert uppfattas av många som något annorlunda, säger den friade mannens advokat Helena Svärd till Ekot. Här i Sverige är det mera nytt, menar hon, medan det är mer välkänt internationellt. Och om det inte går att bevisa uppsåt, ja då ska rätten fria, säger Helena Svärd.

Åklagaren och kvinnan har under fredagseftermiddagen ännu inte bestämt om de ska överklaga domen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".