Antonio Ledezma
Foto: TT

Borgmästare i Venezuela gripen

"Titta! Nu griper de honom!"
1:43 min

I Venezuela greps igår kväll borgmästaren i Caracas, Antonio Ledezma. Polisstyrkor stormade hans kontor och förde bort borgmästaren, som är en framträdande röst inom den venezolanska oppositionen.

– Titta! Nu griper de honom! Ett ögonvittne lyckades spela in allting på mobilen. Man ser hur venezolansk polis tvingar in Caracas borgmästare Antonio Ledezma i en bil.

Polisen stormade Ledezmas kontor sent igår kväll, och det var under några timmar oklart var borgmästaren befann sig. Men sedan förklarade president Nicolas Maduro i ett tv-sänt tal att Ledezma satt häktad anklagad för att ha försökt genomföra en statskupp.

– Antonio Ledezma kommer ställas inför rätta anklagad för att ha försökt destabilisera vårt land och försökt skada freden, sa Nicolas Maduro, som visade upp en handlingsplan för en statskupp som borgmästaren påstods ha författat tillsammans med en annan av oppositionens ledare, Leopoldo López.

López sitter redan i fängelse sedan ett år tillbaka, även han anklagad för att ha försökt störta regeringen i samband med de stora protester som hölls i Venezuela för exakt ett år sen.

Gripandet av Ledezma skapade genast tumult i Caracas. Grannar till borgmästaren försökte hindra polisen från att föra bort honom och spontana protester bröt ut i kvarteret. De oppositionsledare som fortfarande tillåts verka i Venezuela kräver nu att polisen släpper Antonio Ledezma.

– I år är det parlamentsval i Venezuela, och att regeringen griper oss oppositionella tyder på att de är livrädda för att vi kommer vinna, sa oppositionsledaren Henrique Capriles.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".