Grekland
Greklands finansminister, Yanis Varoufakis, till höger. Foto: TT

Eurogruppen överens: Greklands stödprogram förlängs

"Förhoppningsvis en bra start nästa vecka"
1:31 min

Finansministrarna i eurogruppen, som representerar de länder som har euron som valuta, enades vid ett krismöte under fredagskvällen om att förlänga Greklands stödprogram med fyra månader. Överenskommelsen avlägsnar den omedelbara risken för att Grekland skulle få slut på pengar och behöva ställa in betalningarna redan om en vecka.

– Förhoppningsvis en bra start nästa vecka, sa Jeroen Dijsselbloem som är ordförande för Euroländerna efter mötet när han förklarade att den grekiska regeringen senast måndag kväll ska skicka in en lista på vad för slags beslut som regeringen skulle vilja fatta för att få igenom sin egen politik som nyvald regering.

Den här listan ska sedan godkännas av de övriga andra Euroländerna under nästa vecka.

Grekland har alltså gått med på att inte fatta några egna självständiga beslut utan att först fått klartecken av övriga Euroländer, vilket får anses vara ett nederlag för Grekland efter diskussionerna i går kväll.

Och om man får tro uttalanden från olika finansministrar efter att mötet var slut, så var överrenskommelsen en stor framgång för alla, även för den grekiske finansministern Yanis Varoufakis.

– Nu får vi chansen att börja arbeta, förklarade Yanis Varofakis efter mötet och det stod klart att den grekiska regeringen får fram till måndag kväll på sig för att presentera sin lista över vad den vill göra för att få fart på den grekiska ekonomin.

Om Grekland till sist får klartecken för alltsamman från de andra Euroländerna är dock mycket osäkert.

Det är också helt oklart vad som kommer att hända efter att de fyra månaderna är över.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".