Synagogan i Oslo. Foto: TT.

Muslimer i Oslo bildar "Fredens ring" runt synagoga i kväll

Initiativtagare: "Vi står här som beskydd"
1:45 min

I Oslo kommer unga muslimer i kväll hålla varandra i händerna i det de kallar "Fredens ring" runt stadens synagoga. Manifestationen kommer att äga rum efter den senaste tidens islamistiska terrordåd mot judiska mål, bland annat i Köpenhamn.

Över 2 000 personer anmält att de vill komma för att, åtminstone symboliskt, skydda synagogan. Ekot har träffat en av initativtagarna, Atif Jamil.

– Själva idén är att säga till terroristerna och extremisterna att om de vill ta våra bröder och systrar måste de i så fall göra det genom oss. Vi står här som beskydd, säger han.

Nio unga muslimer kom med initativet om "Fredens ring" runt synagogan efter förra helgens terrordåd i Köpenhamn.

– Vi hade tänkt att skapa en liten ring av enbart oss norska muslimer, och i tillägg är det öppet om andra, till exempel med annan tro, vill vara med i manifestationen och i själva fredens ring.

2006 blev synagogan i Oslo beskjuten med flera skott. Den kände islamisten Arfan Bhatti dömdes för det dådet.

I måndags kom Norges statsminister Erna Solberg till synagogan för att visa sitt stöd för den lilla judiska församlingen. Nu kommer alltså ett mycket handfast stöd från norska muslimer.

Den judiska församlingen i Oslo har välkomnat "Fredens ring", som i förlängningen syftar till att minska spänningar och fördomar mellan i första hand muslimer och judar.

Polisen har gett tillstånd till manifestationen, och Atif Jamil hoppas att "Fredens Ring" ska slippa att bli utsatt för våld eller provokationer.

– Vi har fått mycket hjälp från frivilliga som ställer upp som väktare. Jag tror vi alla kommer hålla enighet och visa att extremismen inte är välkommen, säger Atif Jamil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".