En domarklubba ligger på en lagbok i en tingsrättssal. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Forskning ska ge svar på om nämndemän är rättvisa

"Svenska nämndemän påverkar domsluten"
2:15 min

Ny forskning från Göteborgs universitet ska ge svar på om nämndemannadomslut vid svenska domstolar är partiska. Tidigare forskning i USA visar att medborgare i olika minoritetsgrupper döms hårdare av en jury utan en representant som tillhör deras minoritet. Det finns farhågor att det är likadant i Sverige.

– Resultaten av forskningen i USA visar på stora skillnader i strafflängder beroende på om gärningsmannens minoritet fanns med i juryn eller inte. I Texas fick afroamerikaner 10 års längre fängelsestraff av en helvit jury jämfört med om det fanns någon med från deras egen minoritet, säger Randi Hjalmarsson, professor vid Göteborgs universitet.

Medelåldern på svenska nämndemän är hög. 2010 var nästan hälften, 46 procent, över 65 år enligt siffror från Domstolsverket. Samtidigt är unga personer med utländsk härkomst överrepresenterade bland gärningsmännen.

Systemet med partipolitiskt knutna nämndemän i Sverige är ifrågasatt. För att systemet ska behålla sitt förtroende hos medborgarna krävs det att gruppen speglar sammansättningen av befolkningen.

Randi Hjalmarsson granskar nu 1 000 olika brottmål under fyra år vid Göteborgs tingsrätt för att slå fast om det finns skillnader i domarna beroende på hur gruppen av nämndemän ser ut.

– Det är många faktorer som påverkar en dom men min forskning visar att svenska nämndemän påverkar domsluten och inte bara den juridiskt utbildade domaren, säger Hjalmarsson.

Det finns flera förslag på hur nämndemannasystemet i Sverige ska förändras. En utredning lämnades över till regeringen sommaren 2013 och statskontoret jobbar vidare med frågan. Ett uppdrag som ska vara klart nästa år.

Randi Hjalmarsson menar att det är viktigt att förstå hur det verkligen ser ut innan man gör några förändringar.

– Det är viktigt att förstå skillnaden innan man gör någon förändring och jag vet att det finns flera olika förslag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".