Anna Kinberg Batra, Moderaternas nya partiledare och Beatrice Ask (M). Foto: TT.

Moderaterna vill skärpa passhantering

Hanteringen av svenska pass måste skärpas, som ett led i kampen mot terrorism och radikalisering. Polisen bör därför få möjlighet att kalla till samtal den andra gången man anmäler sitt pass försvunnet och ansöker om ett nytt. Det skriver Moderatledaren Anna Kinberg Batra och tidigare justitieministern Beatrice Ask på DN Debatt.

Kinberg Batra och Ask anser även att det ska bli dyrare för den som vill ha ut ett andra och tredje pass under en femårsperiod.

De hänvisar till att den illegala användningen av svenska pass är ett problem som uppmärksammats av bland annat polisen och EU:s gränsbyrå Frontex. Närmare 60 000 svenska pass rapporterades som borttappade eller stulna 2013, en siffra som ökat stadigt i flera år.

"Det kan inte uteslutas att en del av dessa används för att underlätta för extremister att resa ut och in i landet, skriver M-politikerna.

De föreslår även ökade resurser till Säpo och uppmanar regeringen att agera kraftigt inom EU för att fördjupa samarbetet mot terrorism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".