Greklands finansminister Yanis Varoufakis. Foto: TT
Greklands finansminister Yanis Varoufakis. Foto: TT

Beskrivs som stor eftergift från Grekland

Finansministern: Grekerna nu medförfattare till sitt eget öde
1:29 min

Uppgörelsen i går kväll mellan Grekland och långivarna i EU beskrivs av vissa som en stor eftergift från grekisk sida. Precis som tidigare måste man få den så kallade trojkans tillstånd innan man beslutar om reformer i landet. Och frågan är hur det kommer att tas emot av de greker som röstade fram den nya vänsterledda regeringen.

"Jag måste beundra Varoufakis (finansministerns reds. anm.) uthållighet och försök att poängtera det positiva med kvällens affär. En annan kamp väntar honom i Aten", skrev sent i går kväll Nick Malkoutzis, på den konservativa tidningen Kathemirini på mikrobloggen Twitter.

Under hela veckan har anhängare till den nyvalda grekiska regeringen demonstrerat i Aten och andra städer, främst till stöd för sin regering i förhandlingarna med långivarna, men också som en påminnelse om vad de lovade inför valet i slutet av januari.

Frågan nu är hur gårdagskvällens uppgörelse kommer att tolkas av dem.

Finansminister Yanis Varoufakis sa efter mötet med kollegorna i Eurogruppen i går kväll att grekerna nu är medförfattare till sina reformer och till sitt eget öde.

Senast på måndag kväll ska han presentera vilka reformer regeringen tänker göra för att förbättra landets ekonomi.

Först efter att den listan godkänts av långivarna i bland annat EU, kommer man att förlänga det räddningspaket som annars hade löpt ut om en vecka, med ytterligare fyra månader.

Det grekiska kommunistpartiets ledare sa i går kväll att överenskommelsen bara innebär mer av samma och att det inte kommer godkännas av folket.

Men Atenbon Eleni menar att den här regeringen, till skillnad från tidigare, i alla fall förhandlar med EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".