Asylboende
Foto: TT

Vinsterna på asylboenden kan minska om staten går in som ägare

"Det har varit säljarens marknad"
2:02 min

Regeringen vill få ned kostnaden för asylboenden och också få bättre kontroll över var i landet boenden ska placeras. Därför får Statskontoret i uppdrag att utreda om staten kan äga asylboenden. Målet är att en stor del av boendena framöver ska vara statliga och styras av Migrationsverket.

– Huvudansvaret för asylmottagningen ska i framtiden tas av staten. Det tror jag både blir mest kostnadseffektivt, och enklast också om man ser till kommunsektorns behov att hantera det, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Många kommuner har varit kritiska mot hur asylboenden byggs upp i landet, som ett resultat av upphandlingar med privata entreprenörer, men utan att kommunerna fått vara med och bestämma. På grund av sekretess kring upphandlingarna får kommuner ofta besked i sista stund om att boenden ska öppna.

I Norberg med drygt 5000 invånare fick kommunen mindre än två dagar på sig att förbereda när tre boenden öppnades. Då förväntades man tillhandahålla både skolplatser och annan kommunal service.

– Det är min absoluta övertygelse att Sverige och framför allt Norberg behöver nya människor och nya erfarenheter. Tittar man på befolkningsutvecklingen så skulle det vara en katastrof utan invandringen. Men det måste ske på ett sätt som är värdigt för de människor som kommer hit, och det måste fungera för oss som redan bor här, sa kommunalrådet i Norberg, socialdemokraten Åsa Eriksson, i programmet Studio Ett häromdagen.

För att komma runt systemet med privata upphandlingar och få bättre framförhållning ska man nu utreda om staten kan ha egna boenden av mer permanent karaktär.

– Det ena handlar om att titta på möjligheten att bygga nytt, till exempel olika former av modulbyggen som man kan få upp ganska snabbt. Det andra handlar om att inventera statens befintliga fastighetsbestånd. Här kan det finnas fastigheter som kriminalvården sitter på, men som inte används, det kan finnas fastigheter som försvaret sitter på, man ska titta på statens hela fastighetsbestånd, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Med statligt ägda asylboenden kan man också minska de vinster som en del privata aktörer kunnat göra på asylboenden, säger migrationsminister Morgan Johansson.

– Det har ju varit säljarens marknad, staten har ibland varit tvungen att hitta tusen platser per vecka. Det är klart att om du då kunnat erbjuda boenden har du också kunnat tjäna pengar på det. Om staten tar över en del av den marknaden genom att bygga egna boenden så kommer de vinster som privata entreprenörer kan göra minska.

Samtidigt som regeringen undersöker möjligeter för staten att äga asylboenden har Migrationsverket börjat hyra lokaler i större utsträckning. Förra året var antalet platser som Migrationsverket driver själva i hyrda boenden 800, och nu är de 1300. Det här är också ett sätt att bättre styra över verksamheten, säger Willis Åberg, ansvarig för upphandlingar och boenden på Migrationsverket.

– Vi får en långsiktighet och bättre möjlighet att kommunicera med kommunen så att vi tillsammans kan göra något bra, och i slutänden är det den asylsökande som mår bättre av att vi har den möjligheten.

2014 sökte enligt Migrationsverket drygt 80 000 personer asyl i Sverige, nära dubbelt så många som två år tidigare. Bristen på asylboenden är inte ny. Morgan Johansson tycker att den förra regeringen borde ha agerat, och säger så här om varför han själv inte gjorde något åt saken redan i höstas.

– Det tar ibland lite tid att se exakt vad man ska göra, men vi såg redan i höstas att det här är en av de saker vi måste ta tag i så fort som möjligt, och nu gör vi det. Jag tror att det kommer att bli bra om staten nu tar ett mycket större ansvar än man gjort tidigare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".