Venezuela
Foto: TT

Demonstrationer och oro efter att borgmästare i Venezuela gripits

"Vi tänker kämpa för att få dem fria"
1:46 min

I Venezuela har det hållits demonstrationer till stöd för Caracas borgmästare Antonio Ledezma som greps i torsdags.

Ledezma anklagas för att ha försökt genomföra en statskupp mot president Nicolas Maduro och ska nu ställas inför rätta. Flera länder i Latinamerika har uttryckt sin oro över händelseutvecklingen i Venezuela.

– Vi tänker kämpa för att få både Antonio Ledezma och Leopoldo López fria, tro inte att vi ger upp, sa Lilian Tintori och vinkade med en vit näsduk till demonstranterna som samlats i östra Caracas.

Lilian Tintori är hustru till den fängslade oppositionsledaren Leopoldo López, som suttit inlåst i ett år, anklagad för att ha försökt genomföra en statskupp. I torsdags fick han sällskap. Ytterligare en framträdande röst inom oppositionen, Caracas borgmästare Antonio Ledezma, greps av polis, anklagad för samma brott.

Venezuelas president Nicolas Maduro hävdar att de två männen, som tillhör den radikala delen av oppositionen, konspirerat för att störta honom.

Runt om i Latinamerika har Venezuelas grannländer uttryckt oro över händelseutvecklingen. Men ingen kräver uttryckligen att oppositionsledarna ska släppas fria. Brasiliens utrikesdepartement skriver i ett uttalande att man manar parterna att försonas och erbjuder medling om så önskas.

Colombias president Juan Manuel Santos har sagt att oppositionsledarnas juridiska rättigheter måste respekteras. Bolivia och Kuba har gett sitt fulla stöd till president Nicolas Maduro och uppmanar honom att fortsätta bekämpa USA:s imperialistiska anspråk i Latinamerika.

Men Vita Husets talesperson Joshua Ernest sa vid en pressträff igår att Venezuela borde sluta skylla sina problem på USA.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".