Kurdiska styrkor vid en vaktpostering nära staden Qamishli. Foto: Manu Brabo/TT.
Kurdiska styrkor vid en vaktpostering nära staden Qamishli. Foto: Manu Brabo/TT.

Svensk journalist släppt i Syrien

Den svenska journalist som greps av syriska säkerhetsstyrkor uppges under lördagskvällen har släppts fri.

Journalisten ska ha gripits i staden Qamishli i norra Syrien i samband med en reportageresa. 

– I en förhandling byttes svensken mot det 20-tal regimsoldater som tillfångatagits av kurdiska styrkor, säger Sihyar Ali, företrädare för Demokratiska unionspartiet (PYD) i Sverige till Ekot.

Staden Qamishli har omkring 185 000 invånare och ligger nära den turkiska gränsen i kantonen Jazira i nordöstra Syrien. Staden, som har en blandad befolkning, kontrolleras till stor del av den kurdiska gerillan. Regimen har dock fortfarande viss kontroll i området.

– Det här känns så skönt. Han finns nu i trygga händer i Qamishli, säger Ali.

Svensken ska enligt Sihyar Ali behandlats väl av de syriska säkerhetsstyrkorna. Även svenskens kollega som greps samtidigt släpptes under fredagskvällen.

På organisationen Reportrar utan gränser säger ordföranden Jonathan Lundqvist att den svenske journalisten har varit i Syrien tidigare, att han gått säkerhetskurser och att han har ett bra kontaktnät i landet.

– Nu vet man inte skälet till varför han greps, men oftast så handlar det om triviala formaliafel. En regim eller en gerillagrupp vill statuera exempel och hoppar på journalister som saknar visum. Då är det passande att kunna använda sådana skäl för att kunna statuera ett exempel, säger Jonathan Lundqvist till Ekot.

Vad är din rekommendation till journalister som vill rapportera från Syrien?

– Först och främst måste man vara medveten om att det man utsätts för är något av det värsta man kan göra. Vi råder inga nybörjare att åka dit, man ska ha erfarenhet att jobba i sådana här konfliktzoner. Säkerhetskurser och ett bra kontaktnät är oftast a och o.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgiften om att svensken ska ha släppts.

– UD bekräftar ingenting, säger Ulla Jacobson på UD:s pressjour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".