Kristdemokraterna
Foto: TT

Ny partiledare hett ämne på KD:s kommundagar

"Hon är stark, hon är ung och hon är drivande"
1:44 min

Över 800 kristdemokrater har samlats i Örebro på partiets kommundagar. Ett ämne som dominerar korridorsamtalen är den pågående processen med val av ny partiledare.

Kommundagarna i Örebro har inget med valprocessen att göra, mer än att kandidaterna informellt visar upp sig och går runt och pratar med gräsrötterna.

De namn som upprepas bland kristdemokratiska kommun- och landstingspolitiker är tre. Alltså partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, kommunlarådet Ebba Busch Thor och riksdagsmannen Jakob Forsmedd.

En av dem som redan bestämt sig är Anne-Sophie Emilsson Sriwong från Karlskrona. Hon vill ha Ebba Busch Thor som partiledare.

– Hon är stark, hon är ung och hon är drivande. Jag tycker om hennes debattartikel där hon vill förnya partiet. Jag vill hjälpa till att förnya partiet i den riktningen, säger Ann-Sophie Sriwong.

Janis Salts från Tyresö vill gärna att det blir riksdagsmannen Jakob Forssmed som tar över partiet, även om han anser att Ebba Busch Thor har mer genomslag i medierna.

– Hon gör sig bra i tv-sofforna. Är det bara medialt så är hon nummer ett nästan, säger han.

Karin Lunde från Eslöv föredrar partiskreteraren Acko Ankarberg Johansson. Men hon saknar någon som Alf Svensson, som ledde partiet i 31 år fram till 2004.

– Vi kan aldrig få en sådan ledare igen. Han var väl karismatiskt på sitt sätt också, säger Karin Lunde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".