Vi jobbar på att ha en egen styrka säger den assyriske ledamoten Yacob Yako i det självstyrande kurdiska parlamentet. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Vi jobbar på att ha en egen styrka säger den assyriske ledamoten Yacob Yako i det självstyrande kurdiska parlamentet. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Assyrier bygger självförsvar i Irak

Får ingen hjälp från Bagdad eller kurdiska självstyret
2:24 min

Efter att i princip alla kristna tvingades fly sina hem i somras när extremistgruppen IS attackerade Mosul och Nineveslätten i Irak försöker de kristna nu bygga en egen försvarsstyrka.

Många kristna upplever att de inte får tillräckligt skydd varken från regeringen i Bagdad eller det kurdiska styret i norra Irak. Det säger den assyriske ledamoten Yacob Yako i det självstyrande kurdiska parlamentet.

– Vi jobbar på att ha en egen styrka för att själva vara delaktiga i befrielsen av vårt folk och våra områden. Men vi vill att både Bagdadregimen och det kurdiska parlamentet hjälper oss med bland annat vapen säger Yacob Yako. 

I princip alla kristna, främst kaldéer och assyrier, har tvingats bort från sina hem i Mosul och Nineveslätten. När IS erövrade området förra året ställdes de inför ett val, konvertera, fly eller dö. De flesta flydde, många dödades, nästan ingen konverterade. 80 procent av de kristna från Mosul och Nineveslätten bor i dag i Kurdistan, de flesta andra har flytt utomlands. Men de kristna ledamöterna i Kurdistans självstyrande parlament arbetar för att de kristna ska stanna.

– Som assyrisk politiker vill jag att Europa inte uppmanar mina landsmän att fly till Europa, jag vill istället att de hjälper oss att stanna kvar i vårt eget land, säger Yacob Yako.

Extremistgruppen IS var inte den enda anledningen till att alla flydde, för i samband med IS attacker vände sig också många av samhällenas invånare mot sina kristna grannar. Efter löften från extremister om att ta över de kristnas egendomar valde många att ställa sig på extremisternas sida mot familjer som de känt i årtionden. Det var nog det som var allra värst säger Yacob Yako.
Och stödet från omvärlden ger han inte mycket för så här långt.

– Just nu är jag missnöjd, vi har 500 assyriska ungdomar som tränas för att bli vår självförsvarsstyrka men de får ingen hjälp från vare sig Bagdad eller det kurdiska självstyret. Deras löner tex betalas av den assyriska diasporan, säger han.

Han är osäker på om och i så fall när de kristna kan återvända, för även om IS besegras finns grannarna kvar, de som vände sig emot de kristna och ställde sig på extremisternas sida mot löfte om rikedom. Kan man någonsin kunna lita på dem igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".