Foto: TT
Foto: TT

Skatteverket startar ny process mot riskkapitalbolag

Får kritik: borde ge upp
2:03 min

Omkring 100 delägare till några av Sveriges största riskkapitalbolag har nyligen fått brev om att Skatteverket satt igång en ny process för att försöka få dem upptaxerade med miljardbelopp. Skatteverket har hittills spenderat tiotals miljoner kronor utan att lyckas vinna mot riskkapitalbolagen.

Anders Hultqvist, adjungerad professor i skatterätt vid Stockholms universitet, tycker att myndigheten borde ge upp.

– Ska man nu köra det här en gång till ska det igenom hela domstolsväsendet igen och det kommer att ta åratal innan vi har en prejudicerande dom på det här, säger Anders Hultqvist.

Han tycker det är bättre att låta politikerna i Riksdagen se över lagstiftningen i stället. Hittills har Skatteverket lagt ned närmare 12 000 arbetsdagar på att försöka upptaxera riskkapitalbolagen. Det motsvararar drygt 30 personer som jobbar varje dag i ett helt år.

Dessutom riskerar Skatteverket att få betala många miljoner kronor i ersättning till bolagen för deras advokatkostnader. Processerna rör nästan 100 personer i åtta olika riskkapitalbolag, som till exempel Altor och EQT.

Tomas Algotsson på Skatteverket försvarar utredningskostnaderna.

– Det här är mycket komplicerade transaktioner som kräver en hel del utredning för att kunna få fram underlag, säger Algotsson.

Skatteverket gick från början på spåret att delägarnas intäkter från det de investerat i sina riskkapitalfonder skulle beskattas som om det vore inkomst av tjänst.

Men efter att ha förlorat i domstolen har myndigheten ändrat det till att delägarna ska beskattas som om det vore utdelning i fåmansbolag.

Vinner Skatteverket kan det ge nästan två miljarder kronor till statskassan. Men professor Anders Hultqvist tycker att Skatteverket agerar desperat som byter strategi.

– Hade det här varit den bästa grunden hade man väl fört fram den från början. När den nu kommer i andra hand framstår den som en nödåtgärd, säger Hultqvist.

I bästa fall väntas de första domarna i Förvaltningsrätten före sommaren, uppger domstolen till Ekot. Domarna kommer sedan med stor sannolikhet att överklagas till Kammarrätten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".