Foto: SERGEY BOBOK/TT
Foto: SERGEY BOBOK/TT

Flera döda i attack i östra Ukraina

Stark oro för fler dåd
1:34 min

I Ukrainas näst största stad Charkiv har minst två människor dödats och fler skadats i ett sprängdåd mot en fredsmarsch. Ukrainska säkerhetstjänsten har gripit fyra ukrainare misstänkta för att ligga bakom terrordådet.

Det är nån slags marsch, säger en man som filmar fredsmarschen i Kharkiv tidigare idag. Blågula flaggor vajar i solen och demonstranterna ropar leve Ukraina.

Då detonerar sprängladdningen och mannen som fortsätter filma manar sin hustru som går med en barnvagn att skynda sig bort för nu är det allvar.

Vid sidan ligger flera skadade och två döda, en av dem är polis. Mannen som filmar går fram för att försöka hjälpa till:

– Brorsan hur är det frågar han, medan mannen som bär militär uniform vrålar i smärta.

Det är inte första gången landets andra stad utsätts för ett sprängdåd. Tidigare har volontärorganisationer utsatts och kontor där militärer mobiliserar. Charkiv har fortfarande en prorysk lobby, som är fientligt inställd till regeringen i Kiev. Men stödet för ett enat Ukraina har växt på senare tid.

Ukrainas säkerhettjänst har gripit fyra ukrainska medborgare misstänkta för terrordådet. De påstås ha tränats i ryska Belgorod, fyra mil från Charkiv.

I Odessa har också flera sprängdåd genomförts och oron är stark att det är så konflikten kommer fortsätta även om vapenvilan införs. Den sätts fortfarande i fråga sedan ukrainska ställningar beskjutits nära Mariupol under helgen.

Tyske utrikesministern varnar idag för en eskalering om inte attackerna mot Mariupol omedelbart upphör.

OSSE rapporterar från Debaltseve om en stad där alla hus är sönderskjutna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".