Systemet satsar på minskat drickande

Systembolaget ska bilda ett nytt dotterbolag för att få svenskarna att dricka mindre mängder alkohol. Man kommer att ta 100 miljoner kronor från de kommande fem årens vinst från alkoholförsäljningen för att få kunderna att köpa mindre mängder alkohol.

På tisdag kommer Systembolaget att presentera sin nya satsning, enligt presschef Björn Rydberg.

– Bakgrunden är ju de ökade alkoholproblemen och det ökande drickandet vi har fått i Sverige under de senaste åren. Vi vill hjälpa till och dra ett strå till stacken för att få ett intelligentare, vettigare, måttligare drickande, säger Björn Rydberg.

Tror ni att det kan uppfattas konstigt av konsumenterna med ett företag som både säljer och sedan vill att man inte ska köpa?

– Nej, det tror jag inte, tvärtom vet vi att våra kunder vill att Systembolaget ska ta ett socialt ansvar och också informera om riskerna med de varor som vi säljer. Det är därför vi finns.

Helt självständigt
Det nya bolaget ska arbeta helt självständigt och drivas av helt andra personer än de som arbetar inom Systembolaget idag. De räknar med att komma igång med verksamheten redan under våren.

Ett av Systembolagets uppdrag från staten är att upplysa om god dryckeskultur och Systembolaget drev under 1970- och 1980-talen kampanjen Spola kröken i samarbete med olika föreningar, framförallt idrottsföreningar.

Men sedan dess har uppmärksamheten och kampanjer kring det statliga bolaget mer handlat om monopolets vara eller icke vara, mutaffärer och självbetjäningsbutiker.

Inga pekpinnar
Men det har nya bolaget ska, enligt Björn Rydberg, inte propagera för ett mindre drickande genom pekpinnar.

– Det kommer inte att vara en informationskampanj i vanlig mening, utan vi kommer att lyfta fram goda exempel på människor, grupper, företag som gör bra saker mot alkoholskadorna, säger Systembolagets presschef Björn Rydberg.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista